-Vær så snill og inviter oss!

-Vær så snill og inviter oss!

Publisert: 20. november 2015.   Endret: 16. januar 2017

Psykisk helse-koret sang for 400 deltakere på folkehelsekonferansen i Oslo i dag. Nå ønsker koret å bidra til at korsang blir tilbud på frisklivssentraler og LMS-sentre.

psykisk helse koret

ØNSKER FLERE KOR: -Om to år håper vi korsang tilbys ved frisklivssentraler og lærings- og mestringssentre i hele landet, sier Arve Almvik, t.h, her med koret fra Nord-Trøndelag. Dirigent Grete Daling til v,  mastergradsstudent Anna Maria Dyrstad Bjøru foran. (Foto: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

ØNSKER FLERE KOR: -Om ...

Et kor går opp på podiet på Scandic Holmenkollen Park hotell. Når de 15 sangerne er ferdig med opptredenen sin, er få øyne i salen tørre, og de får massiv, stående applaus.

-Det er vemodig. Nå er prosjektet slutt, alle øvelsene er ferdige og dette en siste opptredenen. Men jeg har fått utrolig mye energi her, og den skal jeg ta med meg videre inn i hverdagen, sier Beate Moksnes (33), en av korsangerne.

Forsker på korsang for folk som sliter

Felles for alle i koret er at de sliter psykisk. Det var de sangglade høyskolelektorene ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT), Arve Almvik og Grete Daling, som fikk ideen om å lage et forskningsprosjekt på kor og psykisk helse en dag på vei til jobb.

-Om to år ser man korsang i helsetjenestene i Norge

-I Sverige får man korsang på resept, i Norge har vi ikke noe sånt. Vi må få mye mer korsang inn i helsetjenestene, for det har stor effekt. Om to år håper vi at vi har korsang som tilbud på alle frisklivssentralene i landet, og på halvparten av lærings- og mestringssentrene, sier Arve Almvik.

Stiller gjerne opp

-Og ønsker noen å lære mer om dette, kontakt oss. Vi kan komme og fortelle dere hvor bra korsang er for den psykiske helsa, sa en av korsangerne fra scenen – til alle de 400 tilhørerne. Og fortsatte:

-Æ e mektig imponert over det vi har fått te! Vær så snill og inviter oss! Flere som sliter med den psykiske helsa må få muligheten til å synge i et kor som dette.

Har gjenoppdaget gleden

Flere i koret er fra Stjørdal, og de har nå planer om å lage en revyforestilling på egen hånd nå, etter at korøvelsene i regi av forskningsprosjektet er slutt. En av dem er Linn Merethe Danielsen (22).

-Vi gir oss ikke nå. Å være med i dette koret har gitt meg så mye glede. Jeg vet nå at gleden er der, fremdeles, og at jeg også kan oppsøke den andre steder enn i koret, sier hun.

Positivitet, rytme og trygghet

Men hva er det som gir denne gleden?

-Det er positiviteten, humøret, rytmen. Musikken i seg selv. Å synge sammen med de andre. Og det er også måten de er på, Grete, og Arve. Det er mye humor, de har så tydelig tro på oss og vil oss vel. Vi er hundre prosent trygge på at vi kan være oss selv, uansett om dagen ikke er helt god.

-Kjenner meg veldig levende

-Og er ikke dagen god, er den så mye bedre etter øvelsen. Jeg drar hjem med en helt annen motivasjon etterpå. Koret får meg til å kjenne meg veldig levende. Jeg blir sett, og kan bli hørt om jeg vil, sier Moksnes.

-Koret får oss til å føle at vi duger til noe. Og vi er så utrolig stolte over det vi presterte her i dag, tilføyer Danielsen.

Vil komme flere forskningsartikler

Anna Maria Dyrstad Bjøru har nylig ferdigstilt en mastergrad på korsangprosjektet. Oppgaven «Korsang og psykisk helse – en empirisk studie av tilrettelagt korsangtilbud til personer med psykiske helseplager» ble levert i forrige uke.

Så langt er det ikke publisert noen artikler fra korsangprosjektet, men flere vil komme. Prosjektleder Arve Almvik kan fortelle at det er svært mye positivt å se, så langt.

Tør å utfordre egen sårbarhet

-Deltakerne trekker fram at korøvelsene er et diagnosefritt rom uten fordommer, der de får være seg sjøl. De sier at det er fokus på det friske, og at øvelsene gir påfyll av glede og gode øyeblikk.

-De opplever koret som en trygg plass der de tør å utfordre sin egen sårbarhet, og at dirigenten ser mulighetene, ikke begrensningene.

-De får en ny selvforståelse

Almvik har tro på at dette har overføringsverdi til hverdagen deres.

-Når de opplever at de fikser stemmene og får et godt fellesskap med andre, begynner de å tenke annerledes om seg sjøl. De får en ny selvforståelse. Og da åpner det seg nye dører for dem, også andre steder, sier han.

Så mange gode ting

En og en av korsangerne gikk fram mot mikrofonen på podiet på hotellet i Holmenkollen, og fortalte de 400 deltakerne hva koret hadde gitt dem. Som vi kan tenke oss, sa Moksnes motivasjon. Danielsen sa glede.

Andre ord som kom fram var: Tilhørighet. Utfoldelse. Styrke. Energi. Stolthet. Mestring. Humor. Sang. Fremskritt.

Korsang har tydeligvis mye godt å by på for den psykiske helsa. Og kanskje er det noe å ta på alvor for helse-Norge.

Friskliv, læring og mestring - med brukerne i sentrum
  • Nasjonal konferanse, forgår i Oslo, 18.11- 20.11
  • Hovedtemaer: Samhandling om forebyggende og helsefremmende arbeid og brukermedvirkning
  • Arrangører: Helsedirektoratet og Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse
Beate Moksnes
Linn Merethe Danielsen

Mer om

Behandling i psykisk helsearbeid Kunst og kultur Læring og mestring Fysisk aktivitet Recovery Helsefremming og forebygging Nyheter Folkehelse

Les også

Publisert: 13/2/2017

-Gjør ikke jobben vår om vi ikke tar tak i det fysiske også

Publisert: 15/6/2016

Bruk det grønne element mer i kommunehelsetjenesten

Publisert: 12/2/2018

-Fysisk aktivitet reduserer psykiske plager, likevel ordinerer en rekke behandlere det ikke

Publisert: 17/2/2014

Frisk av friluftsliv

Publisert: 18/6/2012

Gode aktivitet- og kulturopplevelser er viktig

Aktuelt
Publisert: 20/12/2024
Julehilsen

Ellen Hoxmark: – Jeg ser utfordringene, men tror på mulighetene

Takk til alle dere som står på hver eneste dag for at folk skal få bedre dager.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss

Publisert: 21/11/2024
Praksiseksempel

Fra fragmentert til helstøpt psykisk helse- og rustilbud i Frogner bydel

– Ta med medarbeidere og brukerrepresentanter og spør hva som kan gjøres annerledes. Ikke vær redd for å utfordre dagens praksis!