Forstå psykoselidelse

Forstå psykoselidelse

Publisert: 27. mai 2011

- Behandlere må være interessert i pasientenes indre verden og forsøke å forstå ved å lytte.

Psykose - splittet sinn
PSYKOSE: Under landskonferansen for psykiatriske sykepleiere fikk deltakerne høre Paul Møllers foredrag om å lytte til psykoselidende.
PSYKOSE: Under landskonferans...

- Behandlingen av pasienter med psykose må ikke bare være beskrivende på det ytre plan, men må søke forståelse av hva som foregår på det indre planet, mener Paul Møller, som er spesialist i psykiatri.  

Paul Møller,  dr. med og spesialist i psykiatri ved Vestre Viken Helseforetak, bruker en innfallsport til behandling av psykoselidelser som står i kontrast til det som har vært toneangivende innen psykiatri også i Norge i lang tid.

Forutsetning for dialog

I foredraget “Hvordan lytte og forstå ved psykoselidelse”, holdt under Norsk Sykepleierforbunds landsgruppes av psykiatriske sykepleieres konferanse “Optimisme i møte med mennesker” i Drammen i går, la Paul Møller vekt på hvordan behandlerne kan lytte annerledes og bedre.

Les også mer fra denne konferansen på Napha.no: - Frisk av friluft

- Svekket subjektivitet er et grunnfenomen ved psykoselidelse. Å ta utganspunkt i dette er en forutsetning for å komme i dialog med pasienten, mener han.

Opplevelse av verden

Møller snakket om menneskets opplevelsesmessige rammevilkår, nemlig subjektiviteten. Det er den som gjør at vi kan føle oss:

  • Som oss selv

  • Hele og sammenhengende

  • Fysisk og mentalt til stede

  • Eiere av våre egne opplevelser

  • Levende og vitale

  • Tonet inn på “tilværelsens selvfølgeligheter” slik at vi forstår dem automatisk.

Tradisjon i Norge

I Norge i etter 2. verdenskrig har vi vært preget av en Anglo-amerikansk psykiatri, hevder Møller.

Vi er opptatt av det objektive, kvantitative, ytre, atferdsmessige og synlige, mens en på kontinentet har vært opptatt av det subjektive, kvalitative, indre, opplevelsesmessige og usynlige.

Hva hører du - egentlig

Diagnostiseringsverktøyene vi bruker har så strengt opplistede kriterier for hva som er lidelsen, i dette tilfellet psykose, at vi som hjelpere til slutt tror at det er lidelsen. Dette påvirker hvordan vi lytter. I samtale med en pasient som beskriver sin psykose oppfatter vi symptomer.

Men, hvis du lytter riktig, kan du få en forståelse av det som ligger bakenfor, nemlig forutsetningene for symptomene, forklarer Møller.

Styrke identiteten

En behandler eller miljøkontakt som i kartleggingsfasen går inn og hjelper pasienten til å beskrive sine opplevelser og legger vekt på identitet, kan bidra til å styrke identiteten. Dette kan være starten på en behandling.

En må lytte til det som ligger inni alt, lytte på avstand, lytte til helheten. Det handler også om respekt.

Psykoseutvikling

For de over 200 tilhørerne under foredraget på konferansen beskrev Møller også utviklingen av psykose:

- En pasient med begynnende psykose kan føle seg direkte styrt av noe, eller noen verdensrommet. Det starter i det små, uten sterk overbevisning, men senere opplever pasienten det som sikkert. Han eller hun mister herredømme over det som skjer på det indre planet.

Han fortalte om hvordan følelser, tanker, sanser, minner, planer, impulser, ja alle mentale fenomen ikke lenger oppleves av pasienten som hans eller hennes egne. 

Tegn på psykose

Uvante kroppsopplevelser, endret kroppsbevissthet kan være andre tidlige tegn til psykoseutvikling.

Hvis disse forestillingene blir stående lenge uten behandling, kan det bli virkelige overbevisninger hos pasienten.

- Pasient og behandler må i fellesskap forhandle fram en ny mening som kontrast til pasientens egen fortolkning, sa Møller.

Paul Møller poengterte at mange kan ha slike opplevelser, uten at det utvikler seg til psykose. Men, alle med slike opplevelser bør imidlertid følges tett opp, fordi de kan være sårbare for psykoseutvikling.

Psykose
  • Dr. med Paul Møller er forsker og overlege ved Forsknings- og Utviklingsenheten, Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken HF. Hans arbeidsfelt er schizofreni.
  • Møller var fra 2000 leder for etableringen av en spesialisert utredningsenhet for schizofreni.
  • Fenomenologisk psykoseforståelse er i dag en integrert del i hele utredningsprogrammet ved Utredningsenhet for psykose ved Sykehuset Buskerud, Vestre Viken Helseforetak.
  • I 2000 disputerte Møller med en doktoravhandling, basert på kvalitativ forskningsmetode, om prodromalfenomener ved schizofreni. Les mer i Tidsskrift for den norske legeforening .
ARBEIDSFELT SCHIZOFRENI: Dr. Paul Møller, spesialist i psykiatri.

Mer om

Nyheter

Les også

Publisert: 14/12/2012

Mer enn bare ord?

Publisert: 21/8/2015

Får folk i hus

Publisert: 24/8/2015

Bra nok for Birken

Publisert: 27/8/2015

13,5 mill til barn av foreldre som sliter

Publisert: 27/8/2015

Psykisk helse-show for folk flest

Publisert: 02/9/2015

Nytt hefte om selvhjelp

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!