I dag lanserer NAPHA temaheftet "Brukerkunnskap - i nettverk, forskning og utviklingsarbeid". I det kan du lese om et innovativt treårig samarbeid mellom praktikere, brukere og forskere.
-Vi må være lydhøre for hverandre hvis vi skal erverve oss brukerkunnskap, sa Inger Ingebretsen, virksomhetsleder i Kristiansand kommune, da hun åpnet konferansen Brukerkunnskap i praksisfeltet ved Universitet i Agder i dag.
Konferansen markerer sluttspurten på det treårige prosjektet Nasjonalt temanettverk for brukerkunnskap.
I dag lanserer NAPHA samtidig heftet Brukerkunnskap - i nettverk, forskning og utviklingsarbeid. Heftet er en rapport og et resultat av temanettverkets arbeid. Det kan lastes ned fra NAPHA.no og etterhvert fra Psykiskhelsearbeid.no - eller bestilles fra NAPHA.
Kapitlene er forfattet av Tove Elisabeth Johnsen og Sigrid Nordstoga - og heftet gir innsikt i hva brukerkunnskap er og hvilken rolle brukernes kunnskap kan og bør spille. Det tar deg dessuten med på en tre år lang reise, der også samarbeidsformene i seg selv er lagt under lupen.
I Nasjonalt temanettverk har praktikere, brukere og forskere i samarbeid gjennomført 24 ulike forsknings-og utviklingsprosjekter. De har blant annet gjort brukerkundersøkelser ved dagsentre, bofellesskap og oppfølgingstjenester i kommunene. Fellesnevneren for prosjektene er temaet brukerkunnskap. Forskere fra Universitet i Agder har gitt veiledning i forskningsmetodikk og -etikk.
-Det nye og spennende ved samarbeidsformene gjør at dette kan kalles et innovativt prosjekt, sa Anne Marie Støkken, professor ved Universitet i Agder i sitt foredrag på konferansen.
-Den viktigste stemmen (brukerstemmen), skriver Helseminister Jonas Gahr Støre i en kronikk i Dagsavisen samme dag som NAPHA og temanettverket lanserer heftet om Brukerkunnskap. Det kunne ikke passet bedre.
Statusforholdet mellom ulike kunnskapsperspektiver og ulike måter å skaffe kunnskap på er i alle fall i bevegelse, i følge Trond Hatling, leder i NAPHA.
-Det ideelle eller politisk korrekte bildet av forholdet mellom kunnskap fra forskning, praksisefaring eller brukererfaring, viser tre likestilte perspektiver. Om det ikke er slik i realiteten, er vi i alle fall vitne til at ulike kunnskapsformer og -perspektiver påvirker hverandre i større grad. Det bør de gjøre, sier Hatling.
Trond Hatling holdt et foredrag på konferansen der han også trakk frem hvor viktig det er at kommunalt psykisk helsearbeid tar brukerinvolvering på alvor, utvikler et felles tenkningsgrunnlag og ser på brukere, forskere og praktikere som likeverdige aktører.
Forfatterne av heftet Brukerkunnskap - i nettverk, forskning og utviklingsarbeid, Tove Elisabeth Johnsen fra Praxis-Sør og Fylkesmannen i Vest-Agder og Sigrid Nordstoga fra Universitetet i Agder, har skrevet om det viktige samspillet som oppstår når forskere, brukere og praktikere samarbeider.
Heftet inneholder kapitler om:
-Som leser får du innblikk i arbeidet og prosessene Nasjonalt temanettverk har satt i gang.
Det skriver Trond Asmussen, NAPHAs koordinator for temanettverket i forordet til heftet. Asmussen mener både resultatene og arbeidsformene bør være av nasjonal interesse:
-Brukeres kunnskap og brukermedvirkning er kanskje det viktigste bidraget vi har til å evaluere, utvikle og tenke nytt rundt gode fagtjenester fremover, sier han i dag til NAPHA.no
Tirsdag 25. mars 2025 åpnet Nord Universitet det tverrfaglige forskningssenteret, Prep-Child, som har barn og unge i fokus.
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?