Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid www.napha.no

NAPHA-nytt uke 4

Siste nytt

Bjørn Stensrud
-Tvang uten døgnopphold kan hindre recovery -Mye tyder på at tvungent psykisk helsevern utenfor institusjon øker, selv om forskning ikke bekrefter at pasientene har nytte av det.
Lars Mehlum
8 av 10 kvitt selvskading etter dialektisk atferdsterapi Kongress: PSYKISK HELSE 2017. -Oppsiktsvekkende gode resultater bør gjøre at DBT-behandling tas mer i bruk for tenåringer med borderlinetrekk og repeterende selvskading.
Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman
-Burde selv dokumentert den ulovlige beltebruken i psykiatrien Kongress: PSYKISK HELSE 2017. Den omfattende, ulovlige beltebruken VG dokumenterte i fjor, er informasjon helse-Norge kunne hatt selv om de ville, påpeker journalistene.
Tom Liudalen og Ole Andreas Undeland
Gode erfaringer med medisinfritt tilbud Kongress: PSYKISK HELSE 2017. -Å spørre mennesker med alvorlige psykiske lidelser hva de ønsker, hva de tror kan gjøre dem friske, har en utrolig effekt.
Sigrun Vågeng
Ønsker fast psykisk helse-samarbeid mellom NAV og helsetjenestene Kongress: PSYKISK HELSE 2017. Mener det å hjelpe mennesker med psykiske helseproblemer ut i ordinær jobb bør inn i det faste samarbeidet mellom NAV og helsetjenestene.
Adrian Lorentsson
Tar oppgjør med vendepunkthistorier Kongress: PSYKISK HELSE 2017. Mener psykisk helsetjenestene ikke kan se på en persons vendepunkt, og tro det samme vil virke for alle andre.
Animasjon fra dokumentarserien Stemmene i hodet
Forskningen på psykoselidelser er i krise Biomedisinsk forskning dominerer, mens nesten ingen forsker på opplevelsene av psykose, skriver psykiater i kronikk.

Tips fra NAPHAs kunnskapsbase

Recovery
– Psykologer, tenk recovery! Psykologer i kommunene. KBT-leder Dagfinn Bjørgen oppfordrer psykologer i kommunene til å forebygge og hjelpe folk til å mestre sine liv.
psykologer i trondheim
Stadig i prosess Psykologene Mari og Alexander fra Trondheim kommune har klare råd om hvordan psykologtjenester i en storby kan organiseres
FIT-lisenser illustrasjonsfoto
Nettbaserte FIT-verktøy med lisens Disse FIT-verktøyene er tilgjengelige i Norge. Se oversikten