Høyre vil innføre tidsfrister innen psykisk helse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre vil gi psykisk syke raskere, bedre og mer effektiv behandling ved å innføre pakkeforløp innen psykisk helse på samme måte som det er innført pakkeforløp innen kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa statsminister Erna Solberg da hun innledet på Høyres gruppekonferanse for regjeringsapparatet og stortingsgruppen mandag.

– Alle pasienter kan ikke møtes likt, men de skal kunne møtes like godt, sier Solberg og påpeker at pakkeforløpet handler om trygghet.

– Trygghet for at behandlingen bygger på den beste kunnskap. Trygghet for at man ikke må vente for lenge. Trygghet for at tilbudet ikke varierer fordi man bor forskjellige steder, sier hun.

Standard

Med pakkeforløp menes en nasjonal standard for hvor lang tid de ulike elementene i et behandlingsforløp skal ta. Innen kreftbehandling er det innført 14 pakkeforløp og ytterligere 14 skal innføres i løpet av året.

– Pakkeforløpene viser oss at en bedre helsetjeneste ikke bare handler om mer penger, men om nye ideer og bedre løsninger, hevder Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet ønskes velkommen av Mental Helse. Det vil kanskje være spesielt viktig for pasienter som ikke så ofte er i kontakt med helsevesenet, sier landsleder Dagfinn Bjørgen.

– Det å ha uavklarte ventetider kan bidra til at usikkerheten blir mye større. Pakkeforløpet kan gjøre det lettere å holde motivasjonen og trøkket oppe når man først har bedt om hjelp, sier Bjørgen til NTB.

– Like godt egnet

Mental Helse venter på flere detaljer om hvordan pakkeforløpet skal fungere – hvilke frister som skal innføres og hvem som skal omfattes. Men Bjørgen er tydelig på at psykisk helse er like godt egnet som andre helseutfordringer og sykdommer for en slik ordning.

– Det eneste som ikke er konkret i psykiatrien, er årsaksforhold. Behov for behandling og oppfølging er lik, og det er viktig at det skjer innen tidsfrister og avtalemessige forpliktelser, sier han.

Se hele talen her: