Khrono: Einar Belck-Olsen (31) begynner på tredje året på bachelorutdanningen i anvendt datateknologi onsdag - samme dag som han får prisen som Årets student på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), der det er 17.500 studenter å velge blant.

— For meg personlig er denne prisen en bekreftelse på at jeg har noe på høgskolen å gjøre. At jeg er blitt Årets student viser at mennesker ikke er statiske, men kan utvikle seg, sier han til Khrono.

Prisutdelingen skjer under velkomstseremonien på Sankthanshaugen som markerer studiestart ved HiOA i formiddag. Høgskolens nye rektor Curt Rice overrekker prisen, som deles ut for første gang i år.

«Et forbilde»

Ifølge begrunnelsen er det særlig hans innsats for studenter som sliter psykisk som gjør at Einar Belck-Olsen får prisen, og ikke minst at han har turt å være åpen om sine egne psykiske problemer.

«Vedkommende utmerker seg som forbilde for andre studenter gjennom sitt engasjement i studentpolitikken, for arbeid med psykisk helse og særlig gjennom å dele sin egen historie i flere fora på HiOA. Personen er åpen, engasjert, tydelig og ikke redd for å være personlig. Gjennom sitt engasjement for studenter og andres psykiske helse har denne studenten gitt, og vil fortsette å gi betydelig positivt og vedvarende bidrag til studie- og læringsmiljøet ved HiOA», står det i begrunnelsen for at Belck-Olsen er Årets student.

Litt skummelt også

Einar Belck-Olsen sier at han setter enormt pris på anerkjennelsen prisen gir ham.

— Jeg synes det er veldig gjevt å få denne prisen, men også litt skummelt. Det hele er litt uvirkelig, sier han til Khrono.

— Når jeg tar meg sammen, så ser jeg at dette er et signal om at jeg har gjort noe riktig. Jeg har stilt opp i mange sammenhenger, og det er veldig all right å få tilbakemelding på at det jeg har gjort er bra og at jeg kan fortsette, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Einar Belck-Olsen fortalte sin historie i Khrono ifjor sommer.

Senere skrev han en kronikk, der han oppfordret medstudenter til å tørre å kaste maska og fortelle hvordan de egentlig har det.

Ifjor høst dro han i gang en fagdag om psykisk helse på HiOA på verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. Han er dessuten vara til Studentparlamentet ved HiOA og skal møte fast der framover. Han sitter i HiOAs læringsmiljøutvalg, og både i år og ifjor representerer han Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) under Forskningsdagene.

- Jeg synes det er interessant å stå på stand og representere HiOA utad. Det har jeg gjort under Åpen dag også, forteller han. Sist helg var han også en av fadderne for de nye internasjonale studentene som begynner på HiOA dette semesteret.

En personlig seier

For Einar Belck-Olsen er det litt av en personlig seier at han er kåret til Årets student. For ikke mange årene sine hadde NAV gitt ham opp og han ble forespeilet en tilværelse som uføretrygdet.

— Jeg er visst ikke så håpløs som NAV ville ha det til. Jeg strittet i mot å bli uføretrygdet, og ved hjelp av Fontenehuset i Oslo ble jeg etterhvert overbevist om at jeg skulle klare å unngå det. Det var likevel en lang prosess før jeg var klar for å søke studier, forteller han til Khrono.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fontenehuset er en privat stiftelse som hjelper folk med psykisk sykdom med å komme i gang med arbeid eller studier.

— For meg personlig er denne prisen en bekreftelse på at jeg har noe på høgskolen å gjøre. At jeg er blitt Årets student viser at mennesker ikke er statiske, men kan utvikle seg, sier han.

Utfordring til HiOA

Nå håper han at det faktum at han er utpekt til Årets student betyr at HiOA vil ta tak i problemet med at mange studenter sliter psykisk.

— Dette er et problem som berører så mange studenter - det viser blant annet SHOT-undersøkelsen om studenters helse og trivsel. Stadig flere unge blir uføre på grunn av psykisk helse, og høgskolen burde legge til rette for mer kunnskap om dette, sier han.

For ham blir det litt for mye å skulle arrangere fagdag om psykisk helse i år igjen, så han håper at HiOA vil ta opp hansken.

— Jeg synes at HiOA burde se verdien av å arrangere en sånn fagdag igjen, det er det absolutt behov for, sier han.

Les flere saker fra Khrono her.