Tidlig innsats i barnehage og på skole er det aller viktigste for å forberede mennesker på livet, og for å forebygge slik at hendelser som burde ha vært tatt tak i tidligere ikke utvikler seg i feil retning. Helsesøstertjenesten er en del av den kommunale helsetjenesten og har som formål å fremme god psykisk og fysisk helse, gode sosiale og miljømessige forhold, og å forebygge sykdommer og skader.

Helsestasjonen møter familiene i barnets første leveår. Helsesøstrene observerer barnets helse og utvikling, kan fange opp de barna som er mest sårbare og sette inn tiltak.

På skolene er det svært viktig med et lavterskeltilbud der elevene har noen å snakke med når de har behov for det. Forebygging og tidlig innsats er derfor svært viktig for å hjelpe barn og unge som sliter.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at hele 15-20 prosent av barn mellom tre og 18 år har nedsatt funksjonsevne på grunn av symptomer på psykiske lidelser som angst, depresjon og atferdsforstyrrelser. I en undersøkelse fra Ungdata i 2014 ble det avdekket at en stor del, særskilt jenter, sliter med stress og psykiske vansker.

Høyre/FrP regjeringen bevilget i 2014 180 millioner til styrking av skolehelsetjenesten og helsestasjonene, samt 270 millioner i 2015 og det forventes ytterligere 200 millioner i 2016.

Jeg har fått opplyst at Averøy kommune har mottatt ca 70.000 i 2014, 237.000 i 2015 og at det kan bli 200.000 i 2016 i økte overføringer.

I 2014 ble det heldigvis opprettet en helstilling i kommunen som Familieveileder og Helsestasjonen har 2,5 stillinger som Helsesøster.

Tidligere i år rundet vi 5.800 innbyggere i Averøy og i henhold til «Averøy 2027 – kommuneplan 2015 – 2027 samfunnsdelen» er andelen av barn og unge fra 0-18 år på over 25%. Det betyr at vi har 1450 barn og unge som skal ivaretas. I tillegg har vi en ungdomsskole, tre kommunale barnehager, seks private barnehager, Henda, Meek, Utheim og Bruhagen barneskoler, samt Bodalen Friskole som alle ligger inn under skolehelsetjenesten/helsestasjonens arbeidsområde.

Det snakkes mye om at sykepleiere ikke har tid til å utøve yrket sitt, men haster fra den ene pasienten til den neste, og går gråtende hjem, sykemeldes eller slutter i jobben sin. Ingen snakker om hva de 2,5 helsesøstrene i Averøy kommune skal rekke over i løpet av sin arbeidsuke.

Det å investere i barns fysiske og psykiske helse er noe av det viktigste vi kan gjøre, men nok en gang kan vi risikere at pengene går i det store sluket, da disse overføringene ikke er øremerket formålet.  Det er god samfunnsøkonomi i forebygging og det gjør meg rett og slett opprørt på vegne av våre barn og unge at disse pengene ikke brukes til styrking av helsestasjon/skolehelsetjenesten slik som forutsatt av Regjeringen.

Averøy Høyre vil derfor være en garantist for at pengene øremerkes til det de er ment for – nemlig styrking av helsestasjon- og skolehelsetjenesten!