Psykisk helse og rus må bli viktige satsingsområder i tiden fremover, da psykiske helseproblemer og rusproblemer er stadig økende og forekommer i alle aldersgrupper og i alle deler av befolkningen. Forebyggende og holdningsskapende arbeid må etableres i tidlig alder og det må sikres at et tverrfaglig samarbeid mellom barnehager og skoler fungerer.

Som et supplement til lærerstanden kan det være en ide å ansette flere yrkesgrupper f.eks. vernepleiere for å få til et mest mulig helhetlig syn og kunne avdekke behov for tilrettelegging så tidlig som mulig. Det er viktig å se en sammenheng mellom rus og psykiatri, da det viser seg i undersøkelser at 65 % av kartlagte brukere av kommunale helse og omsorgstjenester med rusproblematikk også har psykiske lidelser.

Kommunen har plikt til å tilby forsvarlige tjenester. Det trengs flere fagfolk med kunnskap om psykisk helsevern og rus og flere personer med helsefaglig utdanning samt sykepleiere og vernepleiere. Det er mye «brannslukking» i kommunen og derav for lite tid til forebyggende tiltak. Kommunens ansvar for helsefremmende og forebyggende arbeid er fremhevet både i helse og omsorgstjenesteloven og folkehelseloven. Det er skammelig at Kongsberg ikke har opprettet egen psykologstilling når kommunen også er pliktig til å ivareta den enkelte på best mulig måte. Vi i MDG ønsker å styrke tilskuddsordningen slik at kommunen kan ansette flere psykologer. I nasjonalbudsjettet for 2015 fra finansdepartementet heter det at «budsjettet» for sykehus og kommune skal gi grunnlag for å bedre tilbudet innen rus og psykiatri.

Vi i MDG ønsker å satse på:

Forebyggende: Arbeid gjennom tverrfaglig samarbeid med barnehage, skole og kommunehelsetjenesten

Behandling: I samarbeid med den enkelte bruker, psykolog, spesialisthelsetjenesten og brukerens eget nettverk.

Omsorg med verdighet og åpenhet: Vi ønsker å øke satsingen på informasjon om det å være psykisk syk eller ha et rusproblem. Ved å drive holdningsskapende arbeid for at brukere ikke skal settes i bås eller bli sykeliggjort men oppfattes som en ressurs i samfunnet. Det er vanskelig komme seg videre hvis ingen stiller krav til en og behandler en som et likeverdig menneske.

Rehabilitering: Sammen med bruker og nettverk opprette et samarbeid med lokale aktører som for eksempel Dagsenter, Kirkens bymisjon, Fontenehuset. Samarbeide med bedrifter som er villige til å satse på målgruppen slik som Stormberg har gjort med stor suksess.

Vi anser dette som en av de viktigste oppgavene til den kommunale helse og omsorgstjenesten i kommunen.

Mvh Gry Gundersen 2 kandidat Miljøpartiet De Grønne Kongsberg