INNFRIR IKKE LØFTER: – Når ikke engang en regjering som har profilert seg som opptatt av psykisk helse kan vise til innfrielse av løfter, hva må da til? spør Anne Kristine Bergem, leder av Norsk psykiatrisk forening. Foto: Privat

"Jeg er ikke sint. Bare veldig, veldig skuffet"

– På mange måter kommer ikke Samdata-tallene som en overraskelse, for det er i tråd med hvordan virkeligheten oppleves. Men det er skuffende. Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet, sier leder av Norsk psykiatrisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi vil ha mer treffsikre budsjetter. Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse

Nylig la Helsedirektoratet frem ny Samdata-rapport med aktivitetstall for psykisk helsevern.
Tallene viser at fra 2013 til i fjor hadde aktiviteten økt mer for psykisk helsevern enn for somatikken, men det hadde vært langt større kostnadsvekst og vekst i antall årsverk i somatikken enn i psykisk helsevern.
«Langt mellom liv og lære»
Anne Kristine Bergem, leder av Norsk psykiatrisk forening, er klar på at Samdata-rapporten viser at det ikke har vært noen lovet vekst i psykisk helsevern – i motsetning til hva Høies såkalte gylne regel sier: større vekst i psykisk helsevern og rusbehandling enn i somatikken:
– Når ikke engang en regjering som har profilert seg som opptatt av psykisk helse kan vise til innfrielse av løfter, hva må da til? Uten politisk vilje og evne til å gjennomføre den sårt tiltrengte og lovede prioriteringen av psykisk helsevern, vil vi ikke få det psykisk helsevernet som er nødvendig for å gi god behandling, korte ventelister og forebygge tvang. Når jeg kjenner etter, er jeg nok sint likevel, sier Anne Kristine Bergem til Dagens Medisin.
Den engasjerte psykiateren mener det er langt mellom liv og lære. Hun viser til at det ikke har gått mer enn én uke de siste to årene mellom hver gang statsministeren, helseministeren eller leder av helse- og omsorgskomiteen har vært i media og snakket om betydningen av et godt psykisk helsevern. 
– Dagens regjering har på mange måter framstått som "Psykisk helseregjeringen". Det har vært uker hvor jeg har møtt helseministeren tre ganger på en uke i ulike sammenhenger knyttet til psykisk helse. Slikt engasjement har gitt håp, sier Bergem og legger til:
– Psykisk helsevern har vært igjennom opptrappingsplanen. Samhandlingsreformen er i full gang. Det lanseres ideer om beder tilbud gjennom DPS til kommunene og om "pakkeforløp" i psykisk helsevern. Samtidig opplever fagfolk i feltet nedleggelser, innsparinger og budsjettkutt. Kolleger rapporterer om overbelegg, lange ventelister og press på å få til raske utskrivelser. Så den varslede veksten har uteblitt, understreker lederen for psykiaterne.
«Ikke godt nok»
Rådet for psykisk helse er heller ikke fornøyd:
– Større vekst i pasientbehandlingen er bra. Samtidig er det ikke godt nok at veksten i årsverk var lavere i psykisk helsevern enn i somatikken. Det at ressursinnsatsen har økt mer i somatikken er ikke tilfredsstillende med tanke på den gylne regel om en økt vekst i psykisk helsevern og rus hver for seg mer enn somatikken.
– I det øyeblikket den politiske oppmerksomheten minsker, eller det ikke finnes vilje og gjennomføring hos ledere i helseforetak, ser vi at somatikken atter en gang prioriteres. Vi vil ha mer treffsikre budsjetter, uttaler generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse til Dagens Medisin.
Kompetanse
Hun påpeker at ressurser også handler om kompetanse for å få bedre kvalitet:
– Mange mennesker rapporterer at tid, samtale og valgmuligheter for behandling ikke får plass. Det blir for liten tid til samarbeid, tillitsskapende relasjoner og mulige behandlingstilbud utover medisinering. Behandling må tilpasses den enkelte, og det krever dialog med pasient og pårørende, sier Gundersen.
Generalsekretæren tilføyer at det trengs bedre kontroll og bedre oppfølgingsrutiner.
– Samtidig krever det endringer og prioriteringer i psykisk helsevern, andre holdninger, kultur og ledelse enn det vi har i dag.

Powered by Labrador CMS