En forskningsrapport utarbeidet for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Helsedirektoratet viser at 76 prosent av barn og ungdom på barnevernsinstitusjon har en eller flere psykiske lidelser.

Rapporten viser at de aller fleste av barna og ungdommene hadde mottatt en form for tilbud for sine psykiske helseplager i løpet av livet, derimot hadde bare 38 prosent mottatt hjelp fra psykisk helsevern de siste tre måneder. Dette er svært alvorlig funn!

På bakgrunn av stadig sterkere alvorlighetsgrad i problematikk for barn og unge som ble søkt plassert i barnevernsinstitusjoner, igangsatte Bufetat, region nord et bredt og langsiktig kompetanseløft i 2011.

Gjennom tett samarbeid med spisskompetansemiljøer på barn og unges psykiske helse nasjonalt og internasjonalt, ble det startet et opplæringsløp rettet mot alle ansatte i landsdelens barnevernsinstitusjoner. Dette handler både om å kunne kartlegge hvilke behov hvert enkelt barn har, sette tydelige mål og møte disse med virkningsfulle tiltak under oppholdet.

Vi har hatt sterkt fokus på opprettholdelse og videreutvikling av kvalitet på tjenestetilbudet til barn og unge, ut fra en tydelig grensedragning mellom de utfordringene vi må håndtere i barnevernet selv og gjennom samarbeid med helsetjenestene Fagutvikling har stått i førersetet i Region nord også under de store omstillingene vi har gjennomført.

Ved regionens barnevernsinstitusjoner har så langt 155 av 350 ansatte tatt videreutdanning i kognitiv atferdsteori. I tillegg er det utdannet 12 godkjente veiledere i regionen, for å sikre kvaliteten på arbeidet som gjøres i hver enkelt sak. Et slikt kompetanseløft er unikt i Bufetat, region nords historie.

Vi har også innført et obligatorisk kurs for alle ansatte i statlige institusjoner, med opplæring i hvordan voksne skal møte og gi best mulig omsorg til traumeutsatte barn og unge.

I tillegg utvikles det nå også et opplæringsprogram om psykisk helse for ansatte som skal implementeres ved Bufetat sine institusjoner.

Denne store satsningen vil gi barn og unge et bedre tilbud den tiden de er på institusjon. Våre erfaringer så langt viser at et godt faglig og kompetent personale, bidrar til å gi god hjelp til ungdommer som har psykiske lidelser og er under barnevernets omsorg.

Det statlige barnevernet og helseforetakene har ulike samfunnsoppdrag, men svært ofte handler enkeltsaker om de samme barna. Da er et velfungerende samarbeid på alle nivåer en forutsetning for gode resultater.

De regionale helseforetakene har i år fått i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å etablere strukturer og rutiner som sikrer at barn i barnevernsinstitusjoner får nødvendig utredning og behandling for psykiske lidelser og rusmiddelavhengighet. Dette vil være et viktig løft i vårt felles oppdrag for å ivareta og hjelpe disse barna.

Tidligere var våre institusjoner i langt større grad opptatt av ivaretakelse og å gi et godt omsorgstilbud, med store lokale variasjoner i forhold til hvordan barns ulike, og ofte sammensatte, behov ble møtt.

Vi har utviklet oss gjennom ny kunnskap og forskning, praktiske erfaringer, faglig utvikling og brukernes tilbakemeldinger på området.

Gjennom ulike kartleggingsverktøy og ny kompetanse har vi nå bedre forutsetninger for å kjenne til ungdommenes behov og gi dem riktig hjelp.

Ungdommene må gis et riktig omsorgs- og helsetilbud så tidlig som mulig. Det har vi nå langt bedre forutsetninger til å bidra til.

Vi slår oss imidlertid ikke på brystet og er fornøyd med dagens situasjon. Vi skal fortsette å utvikle oss, i egne rekker og i samarbeid med andre, slik at ungdommer som plasseres ved våre institusjoner får det omsorgs- og helsetilbudet de fortjener og har krav på.