Samboeren til Helene Remøy (43) tok sitt eget liv. Det har gått fire måneder siden den fatale hendelsen som skulle snu opp ned på livet hennes.

Nå blogger hun om tragedien. Det første innlegget har fått tittelen «Smellet jeg ikke hørte».

«Jeg ringer 113, forklarer med rolig stemme: – Mitt navn er Helene Remøy, jeg har akkurat funnet min samboer i kjelleren, med et gevær mellom beina», skriver hun.

– Det er egentlig helt spinnvilt

Remøy forteller om en overveldende respons på blogginnlegget som ble lagt ut søndag. Mange har tatt kontakt.

– Det første innlegget har vel en brutal ærlighet i seg som treffer midt i magen, sier hun.

– Jeg har alltid lurt på hvorfor noen har det bra og hvorfor noen velger å sjekke ut og dø. Jeg har grublet mye over livet. Liker å spre glede og ha det godt. Det er egentlig helt spinnvilt at av alle, er jeg den som har en samboer som velger å sjekke ut, sier Helene Remøy til Nettavisen.

– Jeg kommer også til å fortelle om hvordan det var å finne sin samboer livløs, fortsetter hun.

Helene Remøy er utdannet fotograf. Hun og samboeren fikk dele fire år sammen, før livet altså tok en brå vending.

– En av grunnene til at jeg også forteller denne historien er veldig mange sliter psykisk. Jeg har et litt annet syn på livet enn de fleste, og det er veldig mange som har oppfordret meg til å dele hvem jeg er, og hva jeg tenker, sier hun.

Bloggen blir røff, den bli rå og den bli helt fullstendig usensurert. Derfor har hun valgt å kalle den «noksnakket».

– Vi kan ikke ha et samfunn hvor vi tåkelegger hverdagen. De fleste lever i en slags stille desperasjon, og enkelte er så stresset at de har regelrett periodevis lyst til å dø, sier hun.

– Hvordan har du håndtert det du har vært igjennom i etterkant?

– Jeg vil i stor grad fortelle på bloggen min hva som skjedde i tiden etterpå. Jeg opplevde bunnløs fortvilelse og de fleste vonde følelser, som skyld, skam, sinne, og satte mange spørsmålstegn, men jeg følte på en enorm stor kjærlighet også. Både til ham som tok et valg om å forlate oss, men ikke minst til venner og familie. Folk rundt meg har vist seg fra sin vakreste side. Jeg følte en dyp, inderlig og stor kjærlighet. Det ville jeg ikke fått oppleve uten en slik hendelse, sier hun.

Han ville ikke fortelle

Remøy forteller at hun i ettertid trente mye for å kunne håndtere situasjonen. Blant annet den steinharde bikram yogaen i 40 varmegrader.

– Jeg lå som en vridd klut og så gråt jeg etterpå. Jeg spiste sunt og jeg snakket med venner. Det er det som på en måte fikk meg til å stå stødig. For mange ble jeg også et eksempel på hvordan man kan takle sorg. Jeg klarer fortsatt å le og jeg har mye galgenhumor. Det er også viktig for meg å tenke at det var hans valg og ikke mitt valg, sier hun.

– Dersom han hadde hatt det godt inne i seg, så ville han ikke tatt sitt eget liv, sier hun.

– Har du fått svar på hvorfor?

– Det er mange, mange biter som har veltet et stort lass. Det skal bare en fjær til å velte et lass, for en som står på vippen. Men jeg så ikke dette komme. Han holdt kortene tett ved brystet. Ville ikke dele, snakke om ting som tynget ham. Han ville så gjerne lykkes, men følte ikke han fikk det til. Vi mennesker er opptatt alle mulige regler, holde fasaden, men glemmer at det viktigste er å ha det godt. Politikerne må ikke lage kompliserte systemer som kan føre til at det blir for vanskelig å være menneske. Det er konglomerat av lover og regler bare for å få lov til å være til, sier hun.

– De som har det godt plager verken ikke seg selv eller andre, sier hun. Vi må finne en stressfri, human, herlig måte å leve på. Det ville gagnet alt og alle, fortsetter hun.

Økning blant unge menn

Landsforeningen for etterlatte ved selvmord forteller at stadig flere velger å være åpne det å miste noen ved selvmord.

– Vi tror det har en god funksjon for fokus på selvmordtematikk generelt, sier Terese Grøm, konst. daglig leder i Leve til Nettavisen.

– Når det er sagt er ikke nødvendigvis åpenhet i alle former bra. Leve er opptatt av saklig informasjon, og at det gis mindre oppmerksomhet til sensasjonsdetaljer rundt selvmordet, fortsetter hun.

Grøm forteller at antallet selvmord i Norge de siste årene har vært stabilt. Det rundt 500 mennesker som hvert år velger å avslutte livet sitt. Siste statistikk, fra 2013, viser en tendens til økning blant menn.