Om lag 700 elever fikk med seg foredraget fra Hågen Haugrønningen. Fra morgenen av torsdag fikk alle elevene fra 1. til 3. trinn ved Nord-Østerdal videregående skole høre foredraget, før elever på 10. trinn i Alvdal, Folldal, Tynset, Tolga og Os ble invitert inn i tunet på videregående.

– Jeg deler av egne erfaringer og viser at det er lov å være svak, sier foredragsholder Hågen Haugrønningen.

Versting

Han ble introdusert som «verstingen som hjelper andre» av Kjetil Lorentzen i Psykiatritjenesten i Tynset. Bak arrangementet sto Psykiatritjenesten i Tynset, Os og Tolga samt Mental helse.

– Jeg var en versting i Nav-systemet, og det jeg skal snakke om i dag er hvorfor og hvordan jeg kom meg ut av det, sa Haugrønningen til elevene.

Han holdt et foredrag på nærmere to timer der han fortalte om veien fra håpløshet, tung medisinering og behandling til han endte opp som en ettertraktet og populær foredragsholder og coach.

- Ta tak selv

– Det er viktig at dere som er unge selv tar tak, og tar gode valg for dere selv, sa Haugrønningen, som påpekte at psykisk helse og feilernæring er de største utfordringene i den vestlige verden.

– Det er viktig at de unge tør å kaste maska, og jeg snakker om egne erfaringer for å vise at alt er mulig uansett utgangspunkt, sier Haugrønningen.

Avgangselev Elev Kristin Siksjø Johansen på Nord-Østerdal videregående skole mener det er viktig med fokus på de unges psykiske helse. – Men det ble kanskje litt mye om hans historie og mindre om hvordan vi selv kan ta tak i dette, sier Siksjø Johansen.

Torsdag kveld holder han et åpent foredrag ved Nord-Østerdal videregåene skole i Tynset, der Fagforbundet, Utdanningsforbundet og arbeidsgivere i Fjellregionen er spesielt inviterte.

LES OGSÅ: – Verdt å lytte til