Tove Gundersen
Generalsekretær Rådet for psykisk helse

Helse og omsorgsministeren sine budskap vil kreve en økt prioritering innen psykisk helse, tydeligere ledelse og konsekvensoppfølging i 2016. Styringsmålene er gode. Gjennomføring og operasjonalisering er noe helt annet. Målene statsråden framhevet under sykehustalen 12.01.16 var redusering av unødvendig venting og variasjon, prioritere psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, bedre kvalitet og pasientsikkerhet.

Mennesker med alvorlige psykiske lidelser lever 20 år kortere enn resten av befolkningen. Dette viser en stor sosial ulikhet i landet. Derfor må det bedre behandling til. Derfor må vi forebygge mer. Vi i Rådet for psykisk helse vil trekke fram noen av de kravene vi støtter statsråden i, og som vi mener er forutsetninger for bedre kvalitet innen psykisk helsevern i 2017:

• Det er for stor geografisk variasjon knyttet til hva slags behandling du får i Norge

• Antall tvangsinnleggelser må ned

• Krav om medisinfrie behandlingstilbud i hver helseregion

• Antall årsverk i distriktspsykiatriske sentre økes i forhold til sykehus

• Å mestre egen sykdom er et råd og et mål som må brukes mer

• Mennesker må få hjelp der de bor, økt bruk av oppsøkende team

• Kunnskap må tas mer i bruk, jo mer kunnskap du deler jo mer blir det av den

• Sykehus må ikke ses isolert fra kommunen

• Kropp og sinn må ses mer i sammenheng

Dette er viktige styringsmål som krever en økt prioriteringsdebatt og prioritering i Norge. Ledelse er blant annet å prioritere. Det er bra at statsråden sier at ledere ikke bare skal måles på om de holder de økonomiske budsjettene, men også på faglige og pasientrettede resultater. Her må pasienter og pårørendes erfaringer lyttes til. Ledere på alle nivåer må med. Jo nærmere klinikken jo mer må ledere ta dette til seg. Ledere på klinisk nivå må protestere hvis ikke betingelsene er til stede. Da må det være kultur og rom for debatt.

God behandling vil kreve en bedre samhandling med kommunene, og det vil kreve modige ledere som velger noe framfor noe annet. Det er det prioritering handler om. Skal psykisk helse få like stor plass som somatikken må det også gjennomføringsevne til. Fagmiljøene, pasientene og pårørende må involveres. Innholdet i sykehustalen må kommuniseres ut og tas på alvor.

Om pakkeforløp innen psykisk helsevern er det sagt at det skal bidra til å øke kvaliteten på behandlingen. Noe av grunnlaget for at pakkeforløp skal kunne innføres fra 2017 legges i 2016. Derfor må det være slik at psykisk helsevern og rus prioriteres mer enn somatikken. Det er den gylne regel. Det er ikke slik som det ble sagt av statsråden at den ble gjeninnført i 2015. Rapporter fra deler av landet viser ikke det. Skal såkalte pakkeforløp være en del av en kvalitetsreform så må det bedre prioritering til, styringsmålene må følges helt ned og ut. Helsedirektoratet vil starte utviklingen av pakkeforløp fra neste uke.