Nær halvparten av pasientene som ble utredet for Myalgisk encefalopati (ME) ved Nevrologisk avdeling på Haukeland ble diagnostisert med en psykisk lidelse, skriver Dagens Medisin.

Det fant Haukeland-forskere bak en retrospektivstudie som ble lagt frem på Nevrodagene nylig.

LES HER: Færre enn 20 prosent av dem som henvises til utredning for ME, viste seg å faktisk ha sykdommen.

– Er det noe vi ser, så er det at mange som henvises til utredning for ME har mye de sliter med, men årsakene til fatigue er noe annet enn ME, sier professor Ole-Bjørn Tysnes, avdelingssjef ved Nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus til Dagens Medisin.

Studien omfatter diagnoser og funn fra undersøkelser av 365 pasienter.

Forskerne understreker viktigheten av grundig somatisk og psykiatrisk utredning hos fastlegen før pasienter henvises til spesialisthelsetjenesten, og professor Tynset sa under sin presentasjon for nevrologikolleger nylig at han håper studien vil bli lagt merke til av fastlegene.

– Jeg mener fastlegene kan gjøre mye utredning selv, som blant annet å henvise til MR av hjernen og ta et sett av blodprøver, både nevrologiske og revmatologiske.

LES HER: - Du kan være flåttsyk uten å vite det

Tysnes påpeker at hvis alt dette er normalt, og hvis det ikke er konkret mistanke fra sykehistorien som flåttbitt eller kliniske funn av nervesystemet som lammelser eller synsforstyrrelser, kan fastlegene allerede da fastslå at det er svært lite sannsynlig at en videre nevrologisk utredning vil avklare noe mer somatisk.