Meninger

Psyk nasjon

Hvorfor lærer vi oss ikke hvordan vi kan snakke om en av de mest grunnleggende sidene ved å være menneske?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De sliter med angst eller depresjon, men klager til legen over hodepine eller utmattelse. Mange flyktninger som kommer til Norge har ikke noe begrep om psykiske lidelser. Dermed mangler de språk for hva som skjer i kroppene deres når vanskelige følelser hoper seg opp. Angst kalles mageknip, posttraumatisk stressyndrom for søvnløshet.

Slik lød forklaringen en forsker gav meg på hvorfor flyktningers psykiske plager er så vanskelige å fange opp. I ettertid slo det meg at beskrivelsen like gjerne kunne vært av nordmenn.

LES OGSÅ: Hver vinter blir jeg smådeppa

Mangler ord for angsten

Riktignok har psykiske lidelser blitt vanlige i Norge. Angst og depresjon er de nye folkesykdommene. Men selv om diagnosevokabularet har vokst seg rikt, synes det fortsatt vanskelig for oss å konkretisere hva disse diagnosene består av.

Som ungdommene i den nye – og prisverdig åpenhjertige – NRK-serien «Jeg mot meg». De kan tilsynelatende enkelt fortelle at de har angst, spiseforstyrrelser osv, men sliter når de skal beskrive hva angsten består av – og hvilke følelser som leder til den. De har lært seg merkelappene. Men har noen lært dem å sette ord på følelsene som leder til angsten?

26-årige Malins opplevelse er illustrerende: Da hun fikk sitt første panikkanfall, trodde hun at hun skulle dø. Ingen hadde lært henne hva det var, eller hvordan det artet seg. Hun visste ikke at psykiske lidelser var så vanlige at de rammer en tredel av befolkningen i løpet av livet. Malin lurer på hvorfor ingen lærte henne om dette på skolen.

LES OGSÅ: Vi tror det verste om dem vi ikke liker

Kunne blitt forebygget

Spørsmålet er betimelig. For også mange psykiske lidelser kan forebygges. Ofte er psykiske plager resultat av spenninger og uerkjente følelser som har bygget seg opp over tid. Som angst – som kan være ubearbeidede følelser som har satt seg i kroppen.

Vi lærer oss god håndhygiene for å unngå å bli syke allerede fra barnehagen. Og vi får vaksiner for å forebygge enda mer. Så hvorfor lærer vi ikke metoder for å holde psyken – selve grunnlaget for livene våre oppe?

LES OGSÅ: Hvordan ble vi en så psyk generasjon?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger