DEBATT

Psykiatri og politisk hykleri

Det vi ser er meir, ikkje mindre tvangsbruk i psykiatrien.

TVANG: Ordet «tryggleik» gjev fripass til heile registeret av krenkingar, inkludert kroppsvisitasjon og beltelegging.  Foto: Birgitte Aasen / NTB Scanpix
TVANG: Ordet «tryggleik» gjev fripass til heile registeret av krenkingar, inkludert kroppsvisitasjon og beltelegging.  Foto: Birgitte Aasen / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter ein serie reportasjar i VG for nokre veker sidan om tvangsbruk i psykiatrien - beltelegging og mangelfull rapportering - reagerte helse- og omsorgsminister Bent Høie og fleire andre politikarar. Saka vart teken opp i Stortinget 4. mai. Problemet er at desse intensjonane ikkje rimar med det regjeringa og Stortinget gjer i praksis.

14. mars vedtok Stortinget ei utviding av heimelen i straffelova til å døma folk til tvunge psykisk helsevern. Deretter, 24. mai, avgav helse- og omsorgskomiteen ei innstilling om prop. 78 L, der det er føreslått høve til rutinekontroll i form av kroppsvisitasjon og gjennomgang av pasienten sin bagasje på alle institusjonar for døgeropphald i psykiatrien. Framlegget gjeld òg dei som er friviljug innlagde.

I tillegg vert dagens løyve til å vedta kroppsvisitasjon etter grunngjeven mistanke utvida til også å gjelda poliklinikkar. Innstillinga vert handsama i Stortinget 30. mai.

Alt dette handlar om at det vert meir tvang og fleire kontrolltiltak.

Politikarane talar altså med minst to tunger her. Viss dei faktisk bankar denne proposisjonen gjennom i Stortinget samstundes som dei er «kritiske» til den underrapporterte tvangsbruken i psykiatrien, vert hykleriet komplett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.