– Vi kan være et bindeledd mellom brukere/pårørende og hjelpeapparatet, sier Mette Larsen, leder for Mental Helse Sortland.

– Jeg føler at jeg når fram, sier Trond Offergaard, tidligere rusmisbruker som nå er mentor ved rehabiliterings- og kompetansesenteret Jegersberg gård ved Kristiansand.

Personell og ledere i rus-/psykiatritjenesten i kommunene, NAV, spesialisthelsetjenesten, ASVO, fastleger, frivillige- og brukerorganisasjoner fra hele regionen var målgruppa for konferansen i Hurtigrutens Hus 6. og . juni, arrangert av Regionalt Kompetansekontor (RKK).

I Norge har det i de senere årene vært økt oppmerksomhet rundt recovery i psykisk helsetjenester. Recovery er trukket fram som et sentralt perspektiv som bør prege tjenesteyting fremover.

Ved recoveryorientert praksis anser tjenesteutøver at bruker er ekspert på seg selv og formidler tro på at hun eller han kan utvikle seg og få et bedre liv.

Egen vekst å hjelpe andre

«Det gir egen vekst å hjelpe andre» står det i brosjyren om Jegersberg gård som Trond Offergaard har med seg.

– Jeg er en veileder for de som bor på gården, forteller Offergaard, som selv har hatt et liv preget av rusmisbruk og mange år i fengsel. I dag er han rusfri, og til hjelp for de som i dag sliter med å bli det.

Nettopp det at brukere av rehabiliteringssenteret viser ham stor tillit, har å gjøre med at han vet hva det handler om. Han har selv strevd med å komme dit han er i dag, og delte sine erfaringer på konferansen på Stokmarknes.

Det var det mange som gjorde, til stor glede og nytte for de som hørte på, hvis mange igjen skal være del av et hjelpeapparat.

Det betyr ikke at det ikke er utfordringer.

– Ta med oss!

– Ta med oss pårørende! Vi er kommet et stykke på vei, men ikke langt nok, var budskapet fra leder i Landsforeningen for pårørende innen psykiatrien (LPP) i Vesterålen, Åse Almås Johansen.

Mette Larsen fortalte avslutningsvis til konferansedeltakerne at hun hadde lært utrolig mye i løpet av to konferansedager.

– Og jeg er imponert over alle dere ildsjeler som har bidratt, takket hun. Men Larsen ser også klart at det er en vei å gå for at brukere skal «bli sett» tilstrekkelig av hjelpeapparatet.

– Hvordan kan vi samarbeide for å nå våre mål om recovery-orientert praksis i helsetjenesten? Tenk på oss som kunder, som dere skal levere noe til.

– Jeg skal kjøpe et produkt, dere skal gjøre meg bra. Det handler om serviceinnstilling, formidlet Larsen.

Og samarbeid? Jeg tenker på åpen dialog. Og vær ikke redd for at pasienten skal bli like god som deg, ja kanskje bedre.

Larsen mener det er vanskelig å komme all stigmatiserign i samfunnet til livs.

– Holdninger kan vi gjøre noe med

– Men holdninger kan vi gjøre noe med. Og vi må ha reell medbestemmelse i egne behandlingstilbud, og vi må ha tillit. Hva vi kan bidra med? Vi kan bidra med kunnskap i form av erfaringskonsulenter. Og vi bør også få lønn når vi er brukt på konferanser, sa Larsen til stor appluas fra salen.

Stian Arntzen fra Øksnes etterlyste organisasjonssamarbeid mellom kommunene.

– Sammen er vi dynamitt! proklamerte Arntzen og fikk god respons.

Til Bladet Vesterålen sier Trond Offergaard at han var oppgitt av samfunnet – og sett på som håpløs. Alle på konferansne fikk se ei helt anna side fra ham.

– Det gir sånt håp til de unge som sliter, og som ikke har klart det, sier Larsen.

Offergaard vil gjerne se flere erfaringskonsulenter i hjelpearbeidet. Men både han og Larsen ser at det ennå er en lang vei å gå før fagkunnskap og brukerkunnskap blir likestilt.

– Men så lenge det plantes frø, så er det håp. Og vi har så mye å bidra med, sier Trond og Mette med store smil etter en konferanse der de har gjort nettopp det.