Verdensdagen for psykisk helse ble på mandag markert på Idrettsskolen i Rollag hvor tema for året er «fordi livet forandrer seg». 

– Målet med årets tema er å øke bevisstheten rundt betydningen av endringer i livet og samfunnet, egen identitet og hvordan tilhørighet og meningsfulle aktiviteter kan bidra til bedre psykisk helse, skriver arrangøren i en pressemelding den 5. oktober.

Omtrent halvparten av den norske befolkningen vil oppleve å ha psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet. Det store flertallet blir friske, ifølge WHO.

Les også: Akkurat nå tenker noen på å ta sitt eget liv

Bra oppmøte

Med oppmøte på over 100 deltakere på arrangementet, startet markeringen ved at elever fremførte sine egne tolkninger av årets tema gjennom sang og dans, før skuespiller Per Christian Ellefsen tok til orde og holdt sitt inspirasjonsforedrag for de fremmøtte.

Etter at Ellefsen åpnet sitt foredrag med et dikt, tok han for seg temaer som «hvordan spille hovedrollen i eget liv». Noe den anerkjente skuespilleren bør være godt kjent med etter å ha spilt i filmroller som den psykisk utfordrede Elling i Elling-filmene.

Han snakket også om hvordan vi møter hverandre i dialog i hverdagen, og hvordan vi møter utfordringer.

Les også: Gunn-Marit er mentalhelsens ildsjel

Inspirasjon

– Selv om hans foredrag gikk en halvtime på overtid, reagerte ikke publikum på det. Han fanget hele salen og la til grunn for en god dialog for både unge og eldre, sier Nadine Mielke, kommunefysioterapeut og folkehelsekoordinator i Rollag kommune.

Det var team psykisk helse ved teamleder Kjersti Walter, og Nadine Mielke, folkehelsekoordinator i Rollag kommune som inviterte til samarbeidet med Idrettsskolen og Numedal Folkehøyskole til markeringen av Verdensdagen.

Les også: Verdensdagen markert i Flesberg

Verdensdagen for psykisk helse er en nasjonal kampanje for mer åpenhet om psykisk helse, samt informasjon om behandling og forebygging.

I Norge koordinerer Mental Helse den nasjonale kampanjen på oppdrag av Helsedirektoratet. I tillegg står en rekke organisasjoner, kommuner, helseforetak og frivillige bak ulike arrangementer over hele landet på denne dagen.

WHO regner med at det til enhver tid er 450 millioner mennesker som har atferdsproblemer, psykiske eller nevrologiske problemer. WHO anslår at én av fire som oppsøker helsevesenet, også har et psykisk, atferds- eller nevrologisk problem. De fleste får verken diagnose eller behandling.

Verdensdagen for psykisk helse

  • Norges største opplysningskampanje og største dugnad for psykisk helse.

  • Internasjonal FN-dag 10. oktober. I Norge avholdes det arrangementer i perioden 26.09 – 23.10.

  • Over 700 arrangementer på landsbasis.

  • Målsetning om å skape åpenhet og kunnskap om psykisk helse.
  • Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden.
  • Dagen markeres i over 150 land jorden rundt.
  • Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge i samarbeid med Helsedirektoratet.