Høyre har høye ambisjoner når det gjelder forhold i norske fengsler og de innsattes problemer i forhold til rus- og psykiske lidelser. Omorganiseringen i kriminalomsorgen som nå er til behandling i Stortinget er ment å kutte i byråkrati og administrasjon.

Dette skal frigjøre midler til bruk på de enkelte fengsler, og vil komme både innsatte og ansatte til gode. For Nordlands del vil denne omorganiseringen bety tre nye stillinger til en ny enhet i Bodø.

Det første regjeringen gjorde når den tiltrådte, var å øke kapasiteten innen rusbehandling, og gjeninnføre «den gylne regel». Det vil si at rusbehandling og psykisk helsevern hver for seg skal ha en høyere årlig vekst enn innen somatikken.

Vi har også lagt frem en opptrappingsplan for rusfeltet som gir et historisk løft på rusfeltet på 2,4 mrd. kroner frem til 2020. Disse satsningene vil også få positive konsekvenser for innsatte med psykiske lidelser og/eller rusproblemer.

Allerede i inneværende års oppdragsdokument til de regionale helseforetakene, har vi bedt om at det etableres flere tilbud innen psykisk helsevern i norske fengsler. Tilbudet til innsatte med rusproblemer skal styrkes, og de skal få bedre tilgang på helsetjenester i fengselet.

Vi har videre styrket tilbudet på Ila fengsel og forvaringsanstalt for innsatte som har særlig behov pga sin psykiske helse (10 mill. kr per år). Dette er den svakeste gruppen av de med psykiske lidelser.

Disse kronene har bidratt til at Ila har styrket bemanningen og gitt et mer verdig tilbud til de aller sykeste. Regjeringen har også utvidet ordningen med narkotikaprogram med domstolskontroll til å bli landsdekkende.

Det vil gjøre det mulig for domstolene over hele landet til å idømme denne straffereaksjonen til rusmisbrukere som tidligere ble dømt til ubetinget fengselsstraff. I årets budsjett foreslår vi at det skal etableres tre nye stifinnerenheter som er et tilbud til innsatte med rusproblemer som er motivert for å bruke soningen til endring.

I stifinnerenheter vil innsatte kunne påbegynne Tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) under soning, og få muligheten til å gå direkte fra fengsel til behandling etter soning. Dette vil gi gode overganger fra fengsel til behandling for flere innsatte. I budsjettet for 2017 vil vi også styrke fengselshelsetjenesten med 10 mill. kroner.

Når det gjelder vedlikehold av fengslene, fortsetter vi å bevilge penger til dette. Omgivelsene har noe å si på innsattes adferd, og nye utbygginger av fengsler på Ullersmo, Indre Østfold, Eidsberg og snart Agder skal legge til rette for at innsatte kan være mer i aktivitet - noe vi tror vil påvirke adferden. Siden vi overtok i 2013, har fengselskøene gått dramatisk ned fra 1300 dommer, til i underkant av 500.

Leieavtalen med Norgerhaven i Nederland er viktig mens vi bygger opp tilbudet her i landet. Lavere fengselskøer gjør at innsatte raskere kan sone dommen sin, og dermed raskere komme ut i samfunnet. Mye gjenstår likevel når det gjelder norsk kriminalomsorg. Vi er godt i gang, og skal fortsette den positive utviklingen til det beste for både ansatt og innsatt.

Stortingspolitiker Margunn Ebbesen (Høyre), medlem av justiskomiteen