– Vi har snakket om hva som skal til for at man føler seg god nok. Hvilket press som er på ungdom nå, og hvilke krav det er til hvordan man skal se ut, oppsummerer Emelie.

Er det press på ungdommen?

– Ja, svarer de tre, men virker ikke helt enige om hvor stort presset er.

Hva har dere gjort her i dag?

– Vi har svart på forskjellige spørsmål. Hva får oss til å føle oss gode nok? Og hva vi må vi gjøre for å være god nok? Det er flere slike oppgaver vi har jobbet med i dag, forklarer Herborg.

– Så skal vi opp på scenen og vise fram plakatene der vi har skrevet ned svarene, legger Emelie til.

Hva har dere svart?

– Å være snill og å være seg selv, forteller Kornelia.

– Og at gode karakterer og komplimenter får oss til å føle oss bra, legger Emelie inn.

– Og å være sammen med folk som aksepterer oss slik vi er, fyller Herborg inn.

Press

Karoline Steen Nylander i Press holdt foredrag om unge og psykisk helse. Press er en selvstendig organisasjon, men tilknyttet Redd Barna som deres ungdomsorganisasjon.

– Vi jobber med strukturelle årsaker til brudd på barns rettigheter. Alt vi prater om er sett i sammenheng med FNs barnekonvensjon. Vi mener at det er et brudd på barns rettigheter når man ser slike utslag av dårlig psykisk helse blant barn og ungdom i Norge som det vi har i dag, forteller hun.

Starter tidlig

– Det starter mye tidligere enn man tror, men slår ut når de blir så gamle at de går i ungdoms- og videregående skole. Presset starter allerede i barnehagen, der ungene blir presset inn i kjønnsroller. Blir fortalt hvilke holdninger man skal ha og hva man skal like å holde på med. Det starter tidligere enn man tror, selv om man ikke ser effekten før senere i livet, forklarer Nylander.

Hva er konsekvensene av dette?

– Mange tror de ikke er så påvirket, men det vises utad i en ekstrem opptatthet av å se fin ut. Alltid være perfekt og ha gode karakterer. Så oppstår det et jag om å være god og perfekt, tror Nylander.

– Vi ser at flere unge jenter er deprimert og tar antidepressiver enn tidligere. Det er flere gutter enn før som tar selvmord. Så konsekvensene er alvorlige, understreker hun.

Har du noen råd til de voksne som befinner seg rundt ungdommene?

– Voksne må bli flinkere til å ikke gi etter for presset selv. Man må snake sammen om strukturene som ligger bak at man føler det slik. Det er også viktig å snakke om hvordan reklame vrir på ting. Senk skuldrene og tar problemene på alvor. Ikke avfei problemene med at det ikke er noe å bry seg om. Snakk sammen, er rådet fra Nylander.