Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid www.napha.no

NAPHA-nytt uke 4

Siste nytt

Bjørn Stensrud
-Tvang uten døgnopphold kan hindre recovery -Mye tyder på at tvungent psykisk helsevern utenfor institusjon øker i Norge, selv om forskning ikke bekrefter at pasientene har nytte av det, sier forsker i helsevitenskap, Bjørn Stensrud.
Lars Mehlum
8 av 10 kvitt selvskading etter dialektisk atferdsterapi -De oppsiktsvekkende gode resultatene bør gjøre at DBT-behandling tas mer i bruk for tenåringer med borderlinetrekk og repeterende selvskading, mener professor Lars Mehlum.
Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman
-Burde selv dokumentert den ulovlige beltebruken i psykiatrien Den omfattende, ulovlige beltebruken VG dokumenterte i fjor, er tall og informasjon helse-Norge kunne hatt selv om de ville, påpeker journalistene.
Tom Liudalen og Ole Andreas Undeland
Gode erfaringer med medisinfritt tilbud -Å spørre mennesker med alvorlige psykiske lidelser hva de ønsker, hva de tror kan gjøre dem friske, har en utrolig effekt, mener Tom Liudalen og Ole Andreas Underland ved Hurdalsjøen recoverysenter.
Sigrun Vågeng
Ønsker fast psykisk helse-samarbeid mellom NAV og helsetjenestene Å hjelpe mennesker med psykiske helseproblemer ut i ordinær jobb er så viktig at det bør inn i det faste samarbeidet mellom NAV og helsetjenestene - ikke bare i prosjekter - mener NAV-direktør Sigrun Vågeng.
Adrian Lorentsson
Tar oppgjør med vendepunkthistorier -Jobben til dere i psykisk helsetjenestene er ikke å høre på det en enkeltperson sier var vendepunktet, og overføre dette på andre. Da begår dere potensielle overgrep, sier Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom.
Animasjon fra dokumentarserien Stemmene i hodet
Forskningen på psykoselidelser er i krise I en kronikk i Aftenposten roser Paul Møller dokumentarserien Stemmene i hodet fordi den forteller om schizofreni og psykose slik det kan oppleves. På dette feltet har forskningen sviktet, og dermed frembrakt få klinisk nyttige fremskritt, mener han.

Tips fra NAPHAs kunnskapsbase

Recovery
– Psykologer, tenk recovery! –Det er i starten av et forløp man kan forhindre at det baller på seg. Vi håper psykologer i kommunene vil satse skikkelig på det forebyggende arbeidet.
psykologer i trondheim
Stadig i prosess Å jobbe i en storby kan både være et uoversiktlig kratt og en oase for en psykolog. Mari Ymjør Hagen og Alexander Mogstad, psykologer i Østbyen i Trondheim, ser begge sidene.
FIT-lisenser illustrasjonsfoto
Nettbaserte FIT-verktøy med lisens Flere ulike elektroniske løsninger for Feedback-informerte tjenester (FIT) finnes på markedet. Denne artikkelen tar for seg de av de av FIT-verktøyene som er tilgjengelige i Norge.