LILLEAKER: Det sier avdelingssjef Bente Otto til Akersposten. Hun er leder for avdeling Helse og mestring i Bydel Ullern.

– Men dette får vi ikke til alene. Kommunen og innbyggerne må spille på lag, sier Otto.

Mandag 6. februar holder hun innledning om «Hvordan forbereder kommunen seg på eldrebølgen» på Ullern kultursenter. Møtet mandag klokken 12, er åpent for alle, og det er gratis.

– For å få til dette må kommunen – det vil si de enkelte bydelene – legge til rette for dette i nærmiljøene. I tillegg må vi også se nærmere på hva det skal legges til rette for. Hva får folk til å trekke til Ullern kultursenter eller Skøyen aktivitetssenter? Denne nøkkelen må vi finne. Det hjelper ikke at bydelen legger til rette, hvis folk ikke ønsker å bruke tilbudet. Da har vi bommet. Hva vil de over 60 at framtidens møteplasser skal inneholde? spør Otto.

Møt opp mandag og kom med innspill, er oppfordringen. Dialog er helt nødvendig.

Gjøre noe selv

Hver og én av oss må ta ansvar for hvordan vi vil leve våre liv – også når vi passerer 60 år og ikke minst når vi blir enda eldre.

– Jo eldre vi blir, jo viktigere er det å satse på nettverk og møteplasser – og her må vi selv være aktive, sier Otto.

Vi må selv ta ansvar for gode naboforhold og andre helt nødvendige nettverk. Stadig flere av oss blir heldigvis godt voksne. Samtidig det er begrenset hvor mange varme hender kommunen har.

– Den eldre garde ønsker å klare seg selv, men få hjelp den dagen det trengs. Og slik skal det være, sier Otto.

Stadig flere eldre bor alene. En økning av aleneboende, gjelder for hele Oslo.

– Da er det enda viktigere at hver og en har investert i et godt nettverk – og ikke minst har tilknytning til et godt møtested. Seniorsentrene som kontaktsteder, er gull verd for mange, sier Otto. Tilbakemeldingene fra brukerne er meget gode.

Velferd eller hverdag?

– Velferdsteknologi, er et hett tema for øyeblikket. Mange er skeptisk. Forstår du det?

– Jeg liker å kalle det for hverdagsteknologi, repliserer Otto som forstår at folk kan være skeptiske til det nye og ukjente. - Dette er faktisk mange av oss har vært og kjøpt ulike former for hverdagsteknologi fordi det gjør hverdagen enklere. Tenk på alle de mulighetene som ligger i telefonene og som vi er glade for? Nordmenn er storbrukere av plastkort framfor kontante penger. Det er en rekke duppeditter som vi ønsker å ha fordi vi på den måten klarer hverdagen bedre.

Otto mener vi bør ønske denne teknologien velkommen.

Når en selv kjøper – og bruker – tekniske hjelpemidler, så er den enkelte en individuell bruker og har selv skaffet seg hverdagsteknologi. En blir ikke registrert som mottaker av kommunale tjenester. På den måten får den enkelte en opplevelse av å være selvstendig – herre i eget liv, for å si det slik – men samtidig bruker av teknologi.

– En kan også få teknologiske hjelpemidler fra kommunen. Da blir en registrert som bruker. Vi ønsker ikke at folk skal bli brukere av våre tjenester før de må fordi det er ofte i denne sammenheng at folk kan få en følelse av å være overvåket. Men det skjer ikke hvis en selv har anskaffet seg den samme teknologien, sier Otto.

Bevisstgjøring

Ullern kultursenter har en møteserie som heter MandagsSTOPPEN – en møteserie som setter fokus på helse i vid forstand.

Otto snakker varmt om møteserien, som begynte i fjor.

– Det er viktig at folk kommer. Å lytte er også å delta – en må ikke nødvendigvis si noe selv – men mange har godt innspill og tilbakemeldinger å komme med. Det er en viktig bevisstgjøring og mange lærer noe nytt, sier kulturleder Carina Dybdahl ved Ullern kultursenter.

Det er i møte med andre mennesker vi utvikler oss, tenker nye tanker.

– Det er viktig med fysisk aktivitet. Vi vet at det er positivt for helsa vår. Slike diskusjonsfora virker positivt inn på vår psykiske helse, sier Bente Otto.

– Helse er noe vi satser på her på Ullern kultursenter, sier Dybdahl. – Vi har ulike fysiske tilbud og legger til rette for sosialt samvær. Cafeen er for eksempel et møtested mange ser fram til å stikke innom. Vi tilbyr også ulike aktiviteter hvor diskusjonen og samtalen er en viktig del, sier Dybdahl. Hun legger til at denne møteserien hvor helse står i sentrum, som går annenhver mandag, er gratis og åpen for alle.

– Vår psykiske helse nyter godt av slike sosiale samvær, sier Carina Dybdahl og legger til at det er spennende innledninger denne våren. Rask psykisk helsehjelp, barnevernet og en ny besteforeldrerolle, å bruke nettet med vett og om hvordan håndtere nye utfordringer og se muligheter, er de andre diskusjonstemaene denne våren.


LES OGSÅ: Lokalhistorie: Han er veldig godt fornøyd med boken

Kommer det bysykler i ytre vest?

– Jeg vet hva kundene vil ha når de kommer inn døren

Toppmodell Eline (25) fra Besserud: - Tøft for dagens ungdom å vokse opp i Oslo vest

Hvilket sykehjem er best i vest?