Hopp til innhold

Sliter med å få endene til å møtes

Flere fontenehus i Norge melder om trange kår. I Drammen må tilbudet til psykisk syke reduseres.

Irina Greni (t.v.) og Katrine Henriksen, Fontenehuset

Irina Greni og Katrine Henriksen leter etter stiftelser der de kan søke etter penger.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Akkurat nå sliter Fontenehuset Drammen med økonomien, sier daglig leder Irina Greni.

Sammen med nestleder Katrine Henriksen sitter hun og ser på mulighetene til å søke penger hos en stiftelse. En del av tiden går med til nettopp dette nå om dagen.

– Hvor mye penger mangler dere?

– Vi mangler 1,2 millioner. Hvis ikke vi får inn mer penger må vi redusere bemanningen og det er svært alvorlig, sier forteller Greni.

Flere sliter

Nærbilde av Svein Jacobsen

Daglig leder av Fontenehus Norge, Svein Jacobsen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fontenehusene finansieres som et spleiselag mellom kommunene og helsedirektoratet, i tillegg til at de hvert år må søke midler for å supplere på økonomien. Det er uforutsigbart, og i år ser det vanskelig ut for Fontenehuset i Drammen.

Men de er ikke de eneste som sliter med å få endene til å møtes.

– Drammen har økonomiske problemer, Kongsberg har utfordringer, Hønefoss har utfordringer, Stavanger har utfordringer og Bergen har utfordringer, sier daglig leder av Fontenehus Norge, Svein Jacobsen.

– Jeg sier ikke at kommunene ikke er med. På ingen måte. For dette er kommuner som har vært villige til å satse på arbeidsrettet rehabilitering. Men fortsatt gjenstår det noe for at fontenehusene skal få en forutsigbar og grei finansiering, slik at slipper å slite med det hvert eneste år, forklarer Jacobsen.

– Masse ressurser og erfaring

Merete Heir Statle

Merete Heir Statle sier tilbudet er veldig viktig og at hun frykter det forsvinner.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Merete Heir Statle har vært på Fontenehuset 4 dager i uka i et halvt år. Hun øver seg på å sitte i resepsjonen.

– Det er veldig bra. For nå har jeg på en måte kommet inn i et fellesskap hvor jeg kan bruke mine ressurser og føle på mestring. Det er utrolig mange som er her, som selv om vi har hatt en psykisk utfordring, har masse ressurser og erfaring, sier Statle.

Frykter for tilbudet

Men i Drammen må man nedbemanne. Både leder og nestleder har bestemt seg for å redusere sine stillinger fram til juni. Da blir det dårligere oppfølging av de 130 medlemmene.

– Dette gjelder spesielt oppfølgingen ute, blant annet i forhold til Nav, lege og behandling. Vi jobber veldig mye sammen to og to. Hvis vi mister noen av medarbeiderne våre, så vil vi ha færre til å støtte medlemmene, sier nestleder Katrine Henriksen.

Nå frykter medlemmene at tilbudet de har skal bli borte.

– Jeg håper at Fontenehuset får støtte. At de får de pengene de trenger. For dette tilbudet det er så viktig. Det jeg er mest redd for er at det ikke skal være noe Fontenehus lenger, sier Statle.