SAGENE: I Bydel Sagene var 23% av alle barnevernssaker i 2015 direkte følge av foreldrenes rusmisbruk, skriver Blå Kors. Nå åpner den den første Blå Kors Barnas Stasjon i samarbeid med Oslo kommune og bydelene Grunerløkka og Sagene, i Biermanns gate 4.

Den 24. oktober 2016 skrev Bydel Sagene og Grünerløkka kontrakt med Blå Kors om etablering av Barnas Stasjon. Dette skal være et tilbud som barnefamilier i sårbare livssituasjoner grunnet rus-og eller psykiske helseproblemer kan benytte seg av.

Hanne Pedersen, avdelingsleder i Blå Kors, Barnas Stasjon i Oslo, er takknemlig for samarbeidet.

– Bydel Sagene viste enormt engasjement rundt etableringa av Barnas Stasjon. Dette er virkelig noe bydelen vil belyse i større grad enn tidligere, sier Pedersen.

Omvisning og befaring

Mandag besøkte bydelsdirektørene og andre bydelsansatte barnestasjonen. Dette er første Barnas Stasjon i Oslo, lokalisert i den gamle doktorboligen i Bydel Sagene.

– Lauriz Hansen, bydelens lege på 1800-tallet, bodde i dette bygget, forteller Hanne Pedersen. I dag videreleier Bydel Sagene lokalene til Blå Kors.

– Vi må hjelpe

Ansatte og byrådspolitikere var tilstede under omvisninga. Under servering av suppe, ble det nevnt at slike barnestasjoner er et mye diskutert tema i bydelene. Helse- og sosialbyråd, Inga Marte Thorkildsen (SV), er blant annet veldig opptatt av at familier skal få god opplæring og oppfølging.

– Det er virkelig et behov for en institusjon utenfor barnevern, som kan ta tak i situasjoner før det eventuelt blir en barnevernssak. Vi må også hjelpe familier å holde sammen lenger. Det må være en god dialog mellom foreldre og barn, og dette kan Barnas Stasjon hjelpe til med, sier Thorkildsen.

Barnas Stasjon vil samarbeide med barnehager, skoler, NAV og barnevernet for å styrke forholdet i familier som trenger det. Thorkildsen understreker at det er veldig viktig å kunne nå ut til alle, spesielt flyktninger. Tidligere undersøkelser har vist at det fins sperrer for kontakt. Dette må bort, mener Thorkildsen.

Hanne Pedersen mener dette er en utfordring.

– På grunn av språkbarrierer, er det vanskelig å drive opplysningsarbeid som når ut til alle. Vi undersøker hvordan vi skal løse dette. Jeg ser ikke at bruken av tolk i samtale er en spesielt god løsning. Det er noe vi må vurdere, sier Pedersen.

Ønsker samhandling

Barnas Stasjon vil være et møtested der barn kan få god oppfølging og utviklingsstøtte, i tillegg til å styrke kompetansen til foreldre. Hovedmålgruppen er familier med barn i alderen 0-8 år som blant annet har utfordringer innen psykisk helse, rusproblematikk, ensomhet, isolasjon eller kommunikasjonsproblemer. Her vil man møte en kompetansegruppe som tilbyr dialog, samspill og samhandling.

Barnas Stasjon på Sagene skal tilby høy kompetanse, miljøterapeuter og psykologer er blant de ansatte. I tillegg vil det være frivillige som bidrar med aktiviteter til barna.

– Vi vil ha et nettverk med godt utdannede fagpersoner. Disse vil bidra med samtaler, både individuelt og i grupper. I tillegg tilbyr vi COS-grupper (ref: Circle of Security), som skal speile hvordan vi vil foreldre skal gi trygghet til barn. Etterhvert ønsker vi også å tilby pappa-grupper, sier Pedersen videre.

Barnas Stasjon er oppe og går, og det er mulig å ta kontakt allerede nå. Alle tilbud er gratis og man trenger ingen henvisning for å ta kontakt. Det åpnes også om kort tid en Barnas Stasjon i Bydel Alna.

LES OGSÅ:

Barnas stasjon vil tilby:

• Middag enkelte dager i uken
• Åpen lunsj enkelte dager i uken
• Aktiviteter for store og små som for eksempel maling, dans, baking, turer i nærmiljøet og kino
• Ferieturer
• Ulike gruppetilbud til gravide, mødre og fedre.
• Barnegruppe
• Barne- og familiesamtaler
• Foreldreveiledning individuelt og i grupper