Det er en merkelig stemning blant brukerne av Halden kommunes aktivitetssenter for rus og psykiatri denne siste dagen de blir hentet og kjørt til og fra senteret. Brukerne kommer fra flere kanter av Haldens langstrakte kommune.

7. mars skal leasingbussen leveres tilbake. Da må de sørge for å komme seg til og fra senteret her på Bergheim selv, helt til de etter planen flytter inn i St. Josephs til sommeren.

Det ble vedtatt av kommunestyret før jul. Beregninger viser at kommunen sparer 150.000 kroner i transportutgifter.

30 brukere

I løpet av en dag kan over 30 brukere være innom lokalene i underetasjen på Bergheim. HA møter åtte av dem sammen med brukerrepresentant Helene Løvås.

Sju av dem har blitt hentet hjemme med minibussen om morgenen slik at de skal kunne komme seg til senteret. Framover må de ta buss. Eller ta taxi eller få noen til å kjøre seg.

Les også: Ber rus- og psykiatrisyke om å ta bussen

Les også: – Makan til sprøyt. Selvfølgelig er det en politisk sak!

Har angst

De åtte ønsker å få formidlet hvordan de opplever å miste minibussen. Og hva den betyr for dem. Dette på tross av at det slites med angst. Sosial angst. Angst for å treffe mange ukjente mennesker. Og depresjon.

De har et håp om at politikerne snur og ser viktigheten av at de har et kommunalt transporttilbud. De håper det skjer under kommunestyret torsdag denne uka. Arbeiderpartiet har lovt å ta saken deres opp der.

Er ikke bare en minibuss

For dem er minibussen mer enn å ikke bli hentet og kjørt hjem igjen.

Les også: Transporttilbudet vårt forsvinner – det synes vi er mer enn beklagelig!

Minibussen er også ensbetydende med å komme seg ut i skog og mark på fellesturer. På handleturer. Badeturer om sommeren. Eller til Sandefjord. 29 var med på den aller siste alkoholfrie turen sist.

Bussen bidrar til at de får sosial trening. Det å kunne mestre mer og mer i sosiale sammenhenger.

 

Blir hjemme

Reidun Martinsen sier rett ut dette om hva som vil skje med henne den dagen hun må ta offentlig busstransport:

– Jeg kommer meg ikke ut til bussen på grunn av angst og litt av hvert. Det blir tungt å ikke komme til aktivitetssenteret. Her slipper jeg å ha angsten. Jeg blir sittende hjemme å se på de fire veggene.

Siv Sørgaard uttrykker: – Politikerne bør prøve å gå i våre sko. Du forstår ikke hvordan vi har det før du havner i en slik situasjon. Da skjønner du hvor vanskelig det kan være.

Stenger seg inne

Bente Torp Olsen: – Jeg orker ikke mye mennesker. Jeg kommer til å stenge meg inne i leiligheten. Det å komme hit betyr mye. Her har jeg venner, og vi drar på turer. Bussen betyr at en kan komme seg ut og får trent på å være mye sammen med mennesker. For meg betyr det mye.

 

– Vet de egentlig hva de gjør de som styrer med dette? Spør brukerne av aktivitetssenteret.

– Det er faglig forsvarlig

Kommunalsjef Veronica Aam mener det er faglig forsvarlig å fjerne kommunens transport for brukerne av aktivitetssenteret på Bergheim.
Fram til de flytter inn i St. Josephs i sentrum blir det lagt opp til aktiviteter som ikke medfører annet enn kollektiv transport.

Aam sier beslutningen om å ta bort minibussen ble tatt høsten 2016. Brukerne fikk informasjon i november. 7. mars står de uten minibussen, som kommunen leaset.

– Det er slik at det ikke er en lovpålagt plikt å tilby aktivitetssenter/dagtilbud og transport. Vi har tenkt det er viktig å opprettholde aktivitetssenteret. Vi har klart det. Vi ser oss ikke mulig å opprettholde transporttilbudet, og brukerne har heller ikke krav på drosje på kommunens regning. Vi gjør også individuelle vurderinger, og noen brukere får også bistand fra andre tjenester, sier kommunalsjefen.

 – Vi har gjort en gjennomgang på de brukerne det gjelder, og vi mener det
er forsvarlig å ta bort transporttilbudet.

– Kommunen sparer over 150.000 kroner. Å trene på bruk av kollektiv transport kommer til å
bli brukt som en del av aktivitetene, sier Aam som mener at å lære seg å bruke kollektivtransport er viktig for å kunne fungere i dagliglivet.