Hopp til innhold

– Det er for enkelt å få jobb i helsevesenet

Det finnes ikke noe kvalitetskrav for å jobbe med personer med utviklingshemming, sier enhetsleder i Horten kommune.

Lars Jørgensen, enhetsleder for voksenhabiliteringen i Horten kommune

BEKYMRET: Lars Jørgensen mener det generelle kompetansenivået blant folk som jobber med psykisk utviklingshemmede er for lavt.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Jeg synes det er en holdning som sier at «hvis du ikke kan få jobb noen andre steder, kan du alltids få jobb i helsevesenet», sier Lars Jørgensen.

Han er enhetsleder for voksenhabiliteringen i Horten kommune, og har ansvar for bemannede boliger for personer med psykisk utviklingshemming og lignende diagnoser i kommunen. Jørgensen har undret seg over hvor få krav det stilles til personer som får jobb i helsevesenet.

– Hvis du ringer et bilverksted og spør om jobb, så blir du spurt om du kan noe om biler. Men det finnes ikke noe kvalitetskrav for å jobbe med personer med utviklingshemming, sier han.

– Lytt til følelsene

Jørgensen mener det bør stilles større krav for å styrke rettssikkerheten til personer med utviklingshemming.

– Det generelle kompetansenivået er for lavt. Det er for mange assistenter uten fagutdanning. Samtidig finnes det også folk med fagkompetanse som bør gjøre vurderinger på om de passer til å jobbe i helsevesenet.

Denne uken holdt han en forelesning på på et dialogseminar om vold og trusler i arbeidslivet som Arbeidstilsynet arrangerte. Der argumenterte han for at ikke alle passer til å jobbe i helsevesenet.

– Det er lov å reagere på vold og trusler med følelser, men man må også lytte til følelsene. Hvis man på et tidspunkt tenker at man ikke kommer videre, at man ikke klarer å reagere på annen måte enn med sinne, frustrasjon eller å bli lei seg når man jobber med personer som har disse utfordringene, kan det hende at man sammen med arbeidsgiver bør gjøre en vurdering om dette er en jobb man skal ha.

Ser en bedring

Ingunn Finsveen, enhetsleder Træleborg sykehjem

VIKTIG: På Træleborg sykehjem er ledelsen blitt mer oppmerksom på viktigheten av å ansette folk med kompetanse, sier enhetsleder Ingunn Finsveen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Enhetsleder for Træleborg sykehjem i Tønsberg, Ingunn Finsveen, deler mange av Jørgensens synspunkter. Hun leder et sykehjem som har vært gjennom en stor omstilling, og sier at det tidligere jobbet en del personer der som ikke passet til jobben.

Hun mener imidlertid å se en bedring, i hvert fall på sykehjem.

– Det er ikke så enkelt at man bare kan ta seg en telefon og få seg en jobb lenger, sier Finsveen.

– Hos oss har det skjedd mye de siste par årene. Vi har vært opptatt av at kompetanse er viktig. Man trenger både personlige egenskaper og fagkompetanse for å jobbe på sykehjem.