Ny rapport: Kvinner og minoriteter diskrimineres i norske fengsler

Hevder det er systematisk forskjellsbehandling i norske fengsler.

DISKRIMINERING: En ny rapport fra Likestilling- og diskrimineringsombudet hevder at det er systematisk forskjellsbehandling i norske fengsler. Rapporten mener at kvinner og minoriteter diskrimineres i norske fengsler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DISKRIMINERING: En ny rapport fra Likestilling- og diskrimineringsombudet hevder at det er systematisk forskjellsbehandling i norske fengsler. Rapporten mener at kvinner og minoriteter diskrimineres i norske fengsler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er systematisk forskjellsbehandling i norske fengsler, og kvinner og minoriteter er særlig utsatt, fastslås det i en fersk rapport.

- Vi ser en tydelig tendens til at det er kvinner og minoriteters rettigheter som nedprioriteres i fengselshverdagen. Det er i strid med diskrimineringslovverket som beskytter utsatte grupper mot diskriminering, sier likestillings- og diskrimineringsombud (LDO) Hanne Bjurstrøm.

LDO har påvist at kvinner oftere sitter isolert, og soner med strengere restriksjoner enn menn. Kvinner stenges også ute fra rehabiliteringstilbud som rusmestring og arbeidstrening, og risikerer trakassering. Ombudet peker også på at selv toalettbesøk om natten viser seg umulig noen steder.

Også homofile og transpersoner risikerer trakassering, skriver LDO på sine nettsider.

Bevegelseshemmede isoleres på grunn av gamle og upraktiske bygg, og utelukkes fra fellesskapet. Psykisk syke får lite eller ingen behandling. Ikke-norsk-språklig innsatte mangler tolk. Videre er det vanskelig med kontakt med andre tros- og livssynssamfunn enn Den norske kirke, heter det videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.