Fredrikstad

– Overgrep er et folkehelseproblem

– Når vi ser på konsekvensene av overgrep mot barn, er det rart det ikke satses mer på forebygging, sier barneombud Anne Lindboe.

Bilde 1 av 2

– Ingen har lov til å gjøre noe mot kroppen din som du ikke vil. Så enkelt er det, sier barneombud Anne Lindboe.

Tirsdag åpnet hun den nasjonale konferansen om barn og unge med skadelig seksuell atferd på Litteraturhuset i Fredrikstad. Over 300 fagpersoner fra ulike etater var samlet til konferansen som var i regi av blant annet Sykehuset Østfold og Høgskolen i Østfold. Målet er å redusere seksuelle overgrep mot barn, og spesielt se på de barna som har en farlig seksualitet. Opp mot 50 prosent av seksuelle overgrep mot barn og unge utøves nemlig av en under 18 år.

– Barn som utsettes for eller utsetter andre barn for overgrep har det ikke bra. Og det er en folkehelsemessig utfordring i det hele, på lik linje med fedme, hiv og alle de andre store problemene. Når vi ser på konsekvensen av overgrep, både psykisk, fysisk og samfunnsøkonomisk, er det rart det ikke satses mer på forebygging, sier Lindboe.

Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon koster nemlig vold og overgrep mot barn samfunnet mellom én og to prosent av Bruttonasjonalprodukt.

På konferansen er det barn som utfører overgrep som står i sentrum.

– Disse barna blir ofte sett på som monsterbarn. Men de trenger hjelp. Og det er noe eller noen som har sviktet i livene deres, sier Lindboe.

Seksuelle fantasier

Blant foredragsholderne på Litteraturhuset var Kaare Torgny Pettersen, som er tilknyttet både Høgskolen i Østfold og Høgskolen i Sørøst-Norge. Han er landets første og eneste professor innen profesjonskunnskap om vold og overgrep.

Pettersen hadde en tydelig melding til alle foreldre.

– At voksne begår overgrep og kan gjennomføre et samleie med små barn er vanskelig å forstå. At barn gjør det mot barn er enda vanskeligere å begripe. Men vi må ikke glemme at barn har seksuelle fantasier. Og det verste vi gjør er å tro at det går over av seg selv. Vi må være der, oppføre oss støttende og bidra med kunnskap. sier han.

Mer likegyldige

At samfunnet er i endring mener han påvirker barna negativt.

– Vi blir bare mer og mer likegyldige. Mange foreldre har et likegyldig forhold til seksualitet. Grensene forskyves, og mer og mer er lov eller akseptert. Bare se på Paradise Hotel. Hele poenget er at flest mulig skal ha sex med hverandre så ofte som mulig. Det er underholdning. Og det sitter barn og ser på, sier han.

Pettersen mener vi skylder på at det er sånn samfunnet utvikler seg, og at vi dermed slutter å protestere.

– Da blir grensene visket ut, barna lager egne grenser og blir grenseløse. Ta for eksempel russebussene. Der kommer politiet hjem til foreldrene med deres mindreårige jenter. Så sier foreldrene at de har fått lov til å bli med på bussen. De er dermed likegyldige til den kulturen, selv om de vet at de har sex med hverandre. De vet at det skjer voldtekter og at de drikker seg fulle, sier han.

Men Pettersen tror vi ser en ny vind.

– Skam og likegyldighet er to motsatte begreper. Skam er blitt noe negativt vi ikke skal føle. Vi blir skamløse, og dermed likegyldige. Men så har du NRK-serien «Skam», som ikke inneholder et sekund med likegyldighet. Mye av grunnen til at den serien er blitt så populær, tror jeg skyldes at det kun er ekte følelser. Jeg tror ungdom omfavner det, og så lenge det er barn og unge er det håp.

Mer fra Dagsavisen