Hopp til innhold

Savner mer fokus på psykisk helse i skolen

Etter flere selvmord og selvmordsforsøk i Trondheim den siste tiden sendte kommunen tirsdag ut et brev til flere tusen barne- og ungdomsskoleforeldre. Nå har kommunen igangsatt tiltak for å være mer til stede for ungdom.

Maria Glørstad

Nestleder i elevorganisasjonen i Sør-Trøndelag, Maria Glørstad, mener skolehelsetjenesten må bli bedre når det kommer til unge og psykisk helse.

Foto: Privat

Skrivet

I brevet ber rektorene om at foreldre tar vare på ungdommene.

Foto: Skjermdump

I brevet som alle foresatte ved barne- og ungdomsskoleelever i Trondheim kommune fikk tirsdag, oppfordrer kommunen de foresatte om å være på vakt når det gjelder selvmordsforsøk og selvmord blant unge.

I skrivet henvises det til en TV-serie, som siden den ble lansert i slutten av mars har blitt kritisert for hvordan den skildrer selvmord.

Nestleder i elevorganisasjonen i Sør-Trøndelag, Maria Glørstad, mener at noe av problemet har å gjøre med et for dårlig helsetilbud på skolene.

– Helsesøsteren er på skolen kanskje én eller to dager i uka, og det er altfor lite, sier Glørstad til NRK.

– Det hjelper ikke at man har et bra system om systemet ikke er der for elevene, legger hun til.

Ikke nok ressurser

Kommunalt foreldreråd for grunnskolen, Trine Segtan.

Kommunalt foreldreråd for grunnskolen, Trine Segtnan, mener det mangler ressurser og kompetanse i helsetilbudet i barne- og ungdomsskolen.

Foto: Mari Svenning / NRK

Hun får støtte fra nestleder i kommunalt foreldreråd for grunnskolen, Trine Segtnan. Hun er usikker på om det apparatet som nå skal jobbe videre med saken er godt nok.

– Vi må løfte frem saken og få opp psykisk helse som tema i skolen. Det tror jeg er et av de viktigste tiltakene som kunne ha vært gjort her. Men om det er ressurser og kompetanse på området til å virkelig ta tak i det tviler jeg litt på, sier Segtnan.

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid, er enig i at dette er et problem, men at dette ikke gjelder kun Trondheimsskolene.

– Dette er noe som er for dårlig ivaretatt i skolen generelt. Nå settes dette på dagsorden, og livsmestring har kommet inn som et eget tverrfaglig tema i fornyelsen av kunnskapsløftet, så her kommer det til å satses fremover, sier Nereid.

Også videregående er informert

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid

Kommunaldirektøren for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid, forteller at det er satt igang flere tiltak for å hjelpe ungdom med selvmordstanker.

Foto: Mari Svenning / NRK

Nå har kommunen igangsatt tiltak for å være mer til stede for ungdom. Det er opprettet et tett samarbeid med fylkeskommunen, legevakt og samarbeid med Nasjonalt senter for vold- og selvmordsforebygging.

Trondheim kommune har også varslet alle kommunens fastleger, i tillegg til at helsesøsterressursene på ungdomsskolen er styrket.

Også i de videregående skolene er saken satt på agendaen. Fylkesdirektør for opplæring i Sør-Trøndelag, Inger Johanne Christensen, sier til NRK at hun tirsdag kalte inn alle rektorene til et møte på bakgrunn av informasjonen som forelå.

– Vi er blitt orientert av Trondheim kommune om situasjonen som har oppstått. Vi har ingen indikasjoner på at dette er en aktuell problemstilling i videregående opplæring, men valgte likevel å invitere rektorene til et møte med tanke på hvordan vi kan bidra til å kunne forebygge denne typen hendelser, sier hun.