Pressemelding -

Vellykket hjelp til elever som sliter

– Det ser ut til at Bodø kommune har fått til noe andre kommuner bare drømmer om.

Det sier seniorforsker Terje Olsen, som har drevet følgeforskning av prosjektet «Vær i skole». Prosjektet er et lavterskeltilbud med fokus på forebygging og tidlig innsats for ungdommer som trenger en kvalifisert voksen å snakke med om vanskelige forhold i livet sitt.

En egen rådgiver i psykisk helse har siden 2015 vært disponibel for ungdommer som trenger det, på Bankgata ungdomsskole og Løpsmark skole i Bodø.

Nordlandsforskning har tidligere skrevet om sammenhengene mellom å slite på skolen og mobbing, annerledeshet, ensomhet og oppbrudd i barndom og oppvekst. Denne kunnskapen har Bodø kommune og Nordlandssykehuset tatt på alvor og altså satt i gang prosjektet «Vær i skole».

Løser problemer før de blir alvorlige
Nordlandsforskning har fulgt prosjektet og vurdert det. Seniorforsker Terje Olsen karakteriserer ordningen som lovende.

– Lærerne gir uttrykk for at rådgiveren har gjort en forskjell. Han har gitt dem avlastning på forhold som de synes er vanskelig og krevende å følge opp. Også rektorene er fornøyd. De opplever at rådgiveren har den nødvendige kompetansen for å følge opp elevene som har problemer, sier Olsen.

– Det å bringe kompetanse fra spesialhelsetjenestene inn i de kommunale tjenestene, synes å ha et betydelig potensial for å avklare problemstillinger hos ungdommer på et tidlig stadium, før de utvikler seg til å bli alvorlige.

«Vær i skole» er et samarbeidsprosjekt mellom Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset, Bodø kommune, Bankgata ungdomsskole og Løpsmark skole. Prosjektet er finansiert med driftsmidler fra Fylkesmannen i Nordland.

Følgeforskningen er gjort av Terje Olsen, Annelin Gustavsen og Cecilie Høj Anvik fra Nordlandsforskning.

Related links

Emner

  • Vitenskap, teknikk

Nordlandsforskning utfører forskningsoppdrag innen samfunnsvitenskapelige og bedriftsøkonomiske fagområder. Vi har stor faglig bredde og arbeider tverrfaglig. Nordlandsforskning bidrar til kunnskapsutvikling for samfunns- og næringsliv.

Vi har en bruttoomsetning på rundt 35 millioner kroner og er omtrent 40 medarbeidere. Forskningen er finansiert av regionale, nasjonale og internasjonale oppdragsgivere. Resultatene er formidlet gjennom rapporter, artikler og foredrag. Vi deltar også aktivt i utviklingsprosesser sammen med næringsliv eller offentlige aktører.

Nordlandsforskning ble 1.1.2010 et aksjeselskap eid av Nord universitet, tidligere Universitetet i Nordland og stiftelsen Nordlandsforskning i fellesskap. Instituttet ble opprettet i 1979 og var de første 30 årene en privat, selveid, allmennyttig stiftelse.

Kontakter

Terje Olsen

Forsker Velferd 75 41 18 47