JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpenhjertelig journalist og forfatter om egen bok

Er «lei seg» for boksuksess om anoreksi

Journalist Ingeborg Senneset har opplevd suksess med boken «Anorektisk».
Journalist og forfatter Ingeborg Senneset ble intervjuet av Erik Wold.

Journalist og forfatter Ingeborg Senneset ble intervjuet av Erik Wold.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Suksessen er både tragisk og et paradoks. Det har vært et ubegripelig underskudd på skikkelig og nøktern informasjon om et tema som rammer så mange. Det burde vært skrevet om dette for lenge siden. Det er en tragedie at boka selger så bra, men en skal jo også være glad for det, sa Ingeborg Senneset under LOs likestillingsdebatt under Arendalsuka.

17 historier om ulikhet i Norge

Mot alle odds

Som hun poengterer selv: Egentlig skulle hun ikke sittet på scenen i Bankgården under Arendalsuka. På LO-arrangementet om likestilling pratet hun dessuten om noe hun egentlig ikke har lyst til å prate om.

Hun har vært gjennom tre år med angst, smerte og til og med psykoser.

Boka beskrives som et mørkt hyl fra helvete. Tre år som innlagt som psykiatrisk pasient med anoreksi og tvangslidelse. Sykehusoppholdene gjorde henne bare dårligere og dårligere, før hun til slutt så lyset.

Dagboknotater og blogger er blitt til en bok.

– Jeg skammer meg. Jeg er stolt over jobben min og familien min, men ikke sykehistorien. Det er ikke kult og ikke morsomt å prate om dette. Men når jeg først har klart meg, sitter det så mange igjen som strever og som samfunnet ikke klarer å fange opp. Da er det en del av mitt samfunnsoppdrag å videreformidle erfaringer som kan hjelpe andre eller gi en bedre forståele for temaet, sa Ingeborg Senneset.

Få nyhetsbrevet vårt

Døyve smerten

Hun har et ambivalent forhold til sykdommen.

– Det var i utgangspunktet ikke spiseforstyrrelser jeg skulle hatt. Det startet med selvskading. Ingen skulle vite at jeg slet. Jeg trengte en måte å døyve smerte på.

Siden ble det spiseforstyrrelsen som nesten tok livet av henne. Men tre år i psykiatrien lærte henne at det lønner seg å spise.

– Det gikk bra. Jeg skulle ikke ha overlevd dette, sa hun.

Men det gjorde hun. I dag er hun tilbake i jobb som journalist, også under Arendalsuka. Og hun bergtok en hel forsamling under debatten om likestilling.

– Jeg kunne sittet sykemeldt i en krok. Men jeg gjør så mange friske ting at det veier opp. Og jeg vil ikke havne i denne kjedelige-kategorien, sa en ærlig og oppriktig forfatter.

AUF-leder Mani Hussaini mener alle kjenner noen som sliter psykisk.

– Det største problemet er at det er tabubelagt. Det er ikke noe man snakker om. At noen prater om dette, slik Ingeborg gjør, kan gjøre at mange kan reflektere over dette temaet. Det viktigste er å prate om det, mener Mani Hussaini.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse