Norsk psykologforeningen har for andre stortingsvalg på rad kåret Venstres stortingsprogram til det beste. Venstre ønsker at mennesker i størst mulig grad skal kunne fungere i sitt eget nærmiljø. Derfor er vi villig til å satse på psykisk helse.

Omtrent halvparten av den norske befolkningen rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. Angst og depresjon er blant våre største folkehelseproblemer, og også de det er enklest å forebygge. Psykisk sykdom tar flere leveår enn noen andre sykdomsgrupper.

Venstre vil at mennesker med psykiske plager og lidelser skal få hjelp så tidlig som mulig, nært hjemmet. Derfor vil vi at alle kommuner skal ha et psykisk lavterskeltilbud hvor psykolog er en del av tilbudet. Venstre mener det må rettes inn særlig innsats på å styrke kommunenes kompetanse på forebygging av selvmord, og hjelp og oppfølging til personer som har gjort forsøk på selvmord og de pårørende.

Forebygging, behandling og rehabilitering bør først og fremst skje på kommunalt nivå og på de distriktspsykiatriske sentrene (DPS). I tillegg vil vi ha poliklinikker og ambulante team som jobber sammen med kommunene. Terskelen må være lav så man kan få psykisk helsehjelp der man bor uten henvisning fra fastlege.

Venstre ønsker at alle innbyggere må få mulighet til å mestre hverdagslivet og delta i skole-, arbeids- og samfunnsliv. Ved å investere i psykisk helse muliggjøres dette for flere mennesker i vårt samfunn.