STØTTER FORSLAG: Torgeir Micaelsen (Ap) har kommet med et forslag som faller i smak hos fastlegene, her representert ved Petter Brelin (t.v), leder i Norsk forening for allmennmedisin og Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen. Arkvifoto. Foto:

Ap foreslår direkte-booking til poliklinikk – fastlegene jubler

Ap vil gi fastlegene rett og plikt til å direkte-booke pasienter med psykiske helseplager til  poliklinikkene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Situasjonen innenfor psykisk helsevern er uakseptabel, mener helsepolitisk talsperson - og helseministerkandidat - Torgeir Micaelsen (Ap).

At tusenvis av pasienter avvises innen psykisk helsevern, og at ingen av de fire helseregionene greier å oppfylle løftet om å prioritere psykisk helse og rusbehandling slik de er bedt om, krever handling, mener Micaelsen.
Lei av papirbestemmelser
Han har fått nok av det han kaller papirbestemmelser fra Høyre/Frp-regjeringen.

–  Vi ønsker i noen regioner å prøve ut en variant der fastlegene får rett og plikt til å booke timer direkte på poliklinikken, slik at man pasientene får en rask vurdering av sin tilstand.
– Dette kan bli dyrt?

– Det er også veldig dyrt å la dem som har krav på tidlig helsehjelp vente på behandling, og kanskje utvikle et enda større behov for hjelp mens de venter, sier han.

Fastlegene: – En veldig, veldig god idé!
Lederen av Norsk forening for allmennmedisin, fastlege Petter Brelin, er full av lovord om ideen, som han sier han har drømt om skal skje lenge.

– At pasientene våre kan gå ut av legekontoret med en timeavtale i spesialisthelsetjenesten er en drøm vi fastleger har hatt lenge, så dette er en veldig, veldig god idé, sier Petter Brelin til Dagens Medisin.

Brelin fortalte nylig om fastlegenes følelse av avmakt når de gang på gang får henvisninger fra spesialisthelsetjenesten i retur.

Vil ha direkte-booking på flere områder
Psykisk helsevern er det området med størst problemer, fastslår han.

– Men muligheten til direkte-booking også er en god løsning for andre områder i helsetjenesten, foreslår Brelin.

Pasientrettighet
– En slik pasientrettighet, som jeg opplever at dette kan være, pålegger derimot fastlegene et stort ansvar for å henvise de pasientene som faktisk trenger hjelp i spesialisthelsetjenesten. Jeg tror dette er gjennomførbart, men vi må sikre at fastlegene henviser i henhold til prioriteringsveilederne poengterer Brelin.

– Hvor realistisk er det å få til dette når vi vet at selv sykehuspoliklinikker ikke klarer å sette opp pasientene til en ny time før de går ut fra poliklinikken?

– Gir vi teknologene lang tid, kommer vi jo dit før eller senere – men dette bør ikke være så vanskelig å få til. På vårt legekontor kan pasientene booke time direkte via nett eller via en app. Det har overrasket meg hvor lang tid det tar å gjennomføre tiltak nasjonalt. Dette bør være løsbart, mener Brelin og legger til:

– Den elektroniske utviklingen har tatt veldig lang tid. For eksempel trodde vi trodde at vi skulle få nasjonal innlogging til alle fastlegekontorer via helsenorge-portalen, men fortsatt er det bare 60-80 av i alt 1600 fastlegekontorer som har fått dette.

Også leder Tom Ole Øren i Allmennlegeforeningen, synes forslaget høres svært gledelig ut, og ønsker seg flere detaljer om hvordan Micaelsen har tenkt å løse dette.

Powered by Labrador CMS