Nicolaj Broby Petersen i Megacool. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Suksessgründer gikk på psykisk smell: "Hjertet begynte plutselig å hamre vilt, og det var umulig å sove"

Publisert Sist oppdatert

Det som så ut som en vandrende suksesshistorie, hadde et mørkt kapitel. I Shifters podcast tar Nicolaj Broby Petersen et oppgjør med tabuet rundt den psykiske helsa til gründere. 

Han var en av de unge gründerne bak en av landets største spillsuksesser, Dirtybit. Selskapets Funrun-spill hadde i en periode rundt en halv million nedlastinger om dagen, og etter hvert rundt 100 millioner brukere på mobil. Den lille gjengen fra NTNU hadde den gylne kombinasjonen av svært høy teknisk kompetanse og stor markedsforståelse.

Etter hvert som Dirtybit ble en etablert suksess, som tjente gode penger, var det imidlertid tid for å følge nye drømmer.  Aurora Klæboe Berg og Nicolaj Broby Petersen forlot spillselskapet i 2015, for å starte opp et nytt prosjekt i forjettede Silicon Valley, denne gangen sammen med Tarjei Husøy. Endelig befant de seg i selve lekegrinda for unge og ambisiøse gründere, men det var også en høyrisikosone for psykiske smeller.  

Nicolaj Broby Petersen i Megacool leder selskapets Oslo-kontor. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Angstfølelsen 

Nylig hentet Megacool 12 millioner kroner fra Norselab, Alliance Venture og Aksel Lund Svindal. I podcasten får vi høre hvordan det som ser ut som en kontinuerlig suksesshistorie, også har hatt sine mørke kapitler.

– Det er ikke alltid man kjenner sine egne grenser, og så går man noen ganger over, sier Nicolaj Broby Petersen om den første tiden da de bygde opp Megacool i San Fransisco.

Gründerne hadde bodd på madrasser på et loft, jobbet hardt og vært rundt hverandre kontinuerlig. Selv hadde han kjent på mye arbeid med Dirtybit, men aldri vært i nærheten av den angstfølelsen han nå hadde – han måtte bare bort, klarte ikke å bo og jobbe sammen med de andre i teamet.

– Hjertet banket veldig fort, og det å legge seg å sove var helt umulig, forteller han.

Han trengte rett og slett profesjonell hjelp for å klare å koble av, slik ble det til at han begynte å gå jevnlig til psykolog.

– Det var veldig rart. Jeg hadde tenkt at jeg aldri kom til å gå til psykolog. 

 Gründertabu

I podcasten forteller han hvordan psykologen lærte ham å koble av, finne tider til å slappe av. Jobbe med øvelser for å få ned stresset, fokusere på helsa.

Nå ønsker han et oppgjør med tabuet rundt den psykiske helsa til hardtarbeidende gründere – og frykten for at man skal bli oppfattet som svak. Han innrømmer at han selve tenkte på hva folk ville tenke om psykologtimene hans, i et techmiljø dere mantraet om et sterkt team blir gjentatt og gjentatt.

– Men det er bare tull det med svakheten. Det er bedre å bygge opp sin egen styrke, sier Broby Petersen.

Han tror de fleste investorer skjønner at folk ikke kan klare å prestere fullt ut hele tiden. De timene man bruker på å slappe av, er også en investering. Han viser til at Silicon Valley også er på vei bort fra en prestisjekultur der det er flest mulig klokketimer på jobb som betyr noe.

– Jeg synes ikke slikt er så imponerende. Det er ikke tiden, men det er resultatet som teller, fastslår Broby Petersen.

Hør mer om den fremgangsrike gründerens tanker om psykisk helse i podcasten. Og ellers om jakten på nye medarbeidere når Megacool vokser, samt arbeidsmiljø, teknisk kompetanse, investorer, og noen godbiter fra Dirtybits spillsuksess. Last ned i Itunes eller din foretrukne podcast-platform på Android, eventuelt lytt her i nettleseren. Abonner gjerne, og ikke glem å rate oss med noen stjerner i Itunes dersom dere synes vi gjør en god jobb.