DEBATT

Debatt: Forskning

Fastlegene trenger også forskning!

... og det gjør pasientene deres også.

NYVINNINGER: Det forskes mye på medisinske nyvinninger, som dette kunstige hjertet gjort i en 3D-printer av sveitsiske forskere – som foreløpig kan slå noen tusen ganger. Men det må forskes mer på fastlegenes pasienter, mener kronikkforfatteren. Foto: Splash / NTB Scanpix
NYVINNINGER: Det forskes mye på medisinske nyvinninger, som dette kunstige hjertet gjort i en 3D-printer av sveitsiske forskere – som foreløpig kan slå noen tusen ganger. Men det må forskes mer på fastlegenes pasienter, mener kronikkforfatteren. Foto: Splash / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fastlegene gjennomfører mer enn 14 millioner konsultasjoner i året. I disse konsultasjonene får pasienter diagnostisert og behandlet diabetes, KOLS, hjertesykdom og psykiske lidelser – blant mye annet. Rundt 90 prosent av konsultasjonene gjøres ferdig hos fastlegen, og pasienten trenger da ingen henvisning til spesialisthelsetjenesten. I dette enorme volumet av pasientbehandling ligger det en fantastisk kilde til kunnskap!

På tross av at pasienter stort sett bor hjemme og får det aller meste av sine legetjenester hos fastlegen, blir det forsket relativt lite på dette området sammenliknet med forskningen på sykehus. En grunn er at det bevilges langt mindre midler til forskning i kommunehelsetjenesten enn i spesialisthelsetjenesten, og fastlegene er en del av kommunehelsetjenesten. Denne skjevheten skyldes mange faktorer, og prestisje er utvilsomt en av dem.

Den lavmælte, men omfattende pasientbehandlingen som kommunehelsetjenesten bedriver er avgjørende for at vårt helsesystem skal fungere og for at ressursene skal bli brukt på best mulig måte. I tillegg viser forskning at en godt utbygd primærhelsetjeneste resulterer i bedre helse i befolkningen samlet, i tillegg til bedre fordeling av helse på tvers av ulike sosiale lag. At dette ikke er en større del av tematikken i enhver valgkamp er merkelig. Alle politikere som er opptatt av sosial ulikhet bør engasjere seg i å utvikle kommunehelsetjenesten i vårt land!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.