Sosial angst:

Mange blir helt friske fra sosial angst

Behandlingen mot sosial angst er god, men flere kan også komme langt på egenhånd.

SOSIAL ANGST: Mange isolerer seg som følge av angsten, men det er hjelp å få mot sosial angst. FOTO: NTB Scanpix
SOSIAL ANGST: Mange isolerer seg som følge av angsten, men det er hjelp å få mot sosial angst. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Svetter du bare noen ser på deg, begynner du å skjelve når noen snakker til deg eller gruer du deg i lange tider før et møte på jobb? Er du alltid rød og varm i topplokket i sosiale situasjoner, eller har det gått så langt at du unngår disse situasjonene?

Opptil 13 prosent av befolkningen vil i løpet av livet rammes av sosial angstlidelse. For noen blir angsten så altomfattende at en ikke klarer å leve et normalt liv. Den gode nyheten er at behandlingen mot angst er effektiv, og mange vil også klare å komme seg ut av det på egen hånd.

- Sosial angst handler om at du blir veldig opptatt av hvordan du ser ut for andre. Du synes selv at du dummer deg ut bare ved å bli sett på – og du blir veldig opptatt av å for eksempel ikke skjelve, rødme eller rykke til i ansiktet. Du skanner hele tiden omgivelsene dine, og tar alt som tegn på at du dummer deg ut, forteller Gro Nore, som er avdelingsleder ved avdeling for angstlidelser ved Modum Bad.

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

Gir en rekke fysiske symptomer

Denne redselen kommer til uttrykk gjennom en rekke fysiske symptomer som hjertebank, skjelving, man blir svimle, øresus, rødming og hodepine. (Pssst: Mange med angst er først hos hjertespesialist)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.