Metakognitiv terapi:

Den nye lykkepillen

Kjenner du på tankekarusellen oppi hodet? Her er teknikkene som skal hjelpe oss ut av hjernens hamsterhjul.

METAKOGNETIV TERAPI: Metakognitiv terapi kan hjelpe oss å bli fri fra tankekjør og unødvendig grubling, som for mange tar opp mange timer hver dag. FOTO: NTB Scanpix
METAKOGNETIV TERAPI: Metakognitiv terapi kan hjelpe oss å bli fri fra tankekjør og unødvendig grubling, som for mange tar opp mange timer hver dag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor skal vi skaffe penger til ny vaskemaskin? Og hva med den ferien? Har vi overhodet råd til den? Er jeg i riktig jobb, eller skulle jeg valgt annerledes? Bør jeg egentlig gå ut på kjøkkenet og spise den sjokoladen som ligger i skuffen. Og kjæresten min? Elsker jeg ham virkelig? Og mens jeg ligger her og tenker, hvorfor så Linda på jobben så rart på meg i går? Og hvorfor i all verden får jeg ikke sove? Hvordan skal det gå i morgen? Og skulle jeg kanskje ikke spist den sjokoladen i skuffen allikevel?

Ja, sånn er det å være menneske. Vi tenker, vi grubler, vi setter spørsmålstegn ved alt. Og det er jo vel og bra hvis tankene fører framover, hvis de hjelper oss å løse problemer eller å endre uønsket atferd. Men så snart tankene begynner å gå i ring, er det ikke til hjelp lenger. Faktisk kan det redusere livskvaliteten vår radikalt. Det vet Pia Callesen, som er psykolog med metakognitiv ­terapi som spesialfelt.

– Grublingen kan på en måte få kontroll over oss, slik at vi verken klarer å jobbe eller fungere sosialt. Det kan føre til angst og depresjon, sier Callesen.

Hun har skrevet boken «Lev mer – tenk mindre», der hun beskriver hvordan tanker kan ende opp i en nedadgående ­spiral du har vanskelig for å komme deg ut av. Et av ­bokens eksempler er moren hvis sønn stadig ringte for å be om penger. Selv om hun visste at sønnen burde kunne klare seg på egen hånd, hadde hun vanskelig for å si nei til ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.