Psykisk helse handler om tankene og følelsene dine, Absolutt alle har perioder i livet der det er vanskeligere enn til vanlig. Det finnes mange forskjellige grunner til at noen sliter psykisk. Noen ganger er det kriser andre ganger kombinasjon av arv og miljøet.

FAKTA: 5 prosent av barn og unge under 18 år må få behandling innenfor psykisk helsevern. 2 av 10 unge mellom 13 og 16 år opplevde å bli ganske mye plaget av psykiske  vansker den siste uka. Psykiske problemer blir beskrevet som tabu.                                                                        

Sliter du psykisk synker statusen din på skolen, du blir mindre verdt enn noen som ikke sliter eller har fortalt om det.

Selv har jeg opplevd at min psykiske helse har gjort at jeg gikk fra å være likt til å være alene og utpresset fra skolemiljø der jeg tidligere trivdes.

Og det verste er jeg er bare en av de tusener som sitter med sine historier og har opplevd å bli utestengt, sett ned på, forlatt av venner og familie, gått inn og ut igjennom et hjelpeapparat som ikke fungerer. 

Kunnskap hjelper mot fordommer, fikk jeg fortalt en gang av en god lærer. 

Og det ligger noe i nettopp det, jo mer kunnskap vi har om en sak, desto mer kan vi faktisk sette oss inn i saken og se den i fra flere vinkler. Psykisk helse er et tabubelagt tema i dagens virkelighet, fordi folk sitter med så mye fordommer  - nettopp fordi de ikke vet.

Til politikere og til dere som arbeider innenfor skole og helse:

Så ber jeg dere om å få til et hjelpesystem som faktisk fungerer. Et system der man ikke må nærmest ta livet sitt før en systemet reagerer. Et system der man legger opp til at man skal få hjelp uten tre måneders venteliste. Et system med satsing på psykisk helse og ikke kutt i midler.

Når det årlig er nærmere 600 personer som dør av selvmord på grunn av sin psykiske helse, så er systemet for dårlig. 

Til dere voksne: Jeg ber dere om å følge med ekstra. Snakke åpent om psykisk helse, hjelpe dem som kommer inn på grunn av den psykiske helsen. Vi trenger hver og en av de unge. De betyr så mye og er alle uvurderlige! Mitt tips som en som har gått igjennom mye er at håpet aldri er ute!