Fødselspsykose:

- Det kom som lyn fra klar himmel

Hun hadde aldri vært psykisk syk før. To uker etter at hun fødte datteren, fikk Monika (29) plutselig en fødselspsykose.

FØDSELSPSYKOSE: Monika Blikø måtte legges inn på psykiatrisk avdeling. Ni måneder gikk det før hun ble frisk. FOTO: Monica Larsen
FØDSELSPSYKOSE: Monika Blikø måtte legges inn på psykiatrisk avdeling. Ni måneder gikk det før hun ble frisk. FOTO: Monica Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stavanger sykehus, 20. juli 2016: Monika har sovet dårlig og føler seg litt utafor, selv om hun egentlig er i lykkerus. Kanskje det er barseltårene de har blitt advart mot, foreslår André, forloveden og kjæresten gjennom snart åtte år.

Det er bare to dager siden de ble foreldre til en liten jente, Monika har lenge ønsket seg barn. Det hun ikke vet, er at denne natten med dårlig søvn, er det første tegnet og starten på et langt vondt år.

LES OGSÅ: Slik er en psykose

Innlagt i ni måneder

Etter fem dager på sykehuset reiser de hjem. Den lille nyfødte datteren sover, spiser og legger på seg, alt virker å være som det skal være. Bortsett fra dette med Monikas søvn. Hun klarer ikke å finne roen, sliter med å sovne og får kun bruddstykker av søvn, som hele tiden avbrytes av vonde, opprivende drømmer. For hver dag og for hver natt som går, blir hun litt mer gira, litt mer høy. Så i stedet for å sove, blir hun sittende å skrive, natt etter natt, liste på liste, det er store ideer og prosjektplaner.

André merker at hun endrer seg, at hun får en voldsom virketrang og tanker om ting hun vil utrette. Men han er ikke klar over hvor lite samboeren faktisk sover, hvor syk hun er i ferd med å bli og hvor dramatisk livet snart skal snus på hodet. For Monika har alltid vært så stabil, hun har gledet seg sånn til å bli mamma, hun er så ressurssterk og han har aldri hørt om fødselspsykose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.