På Sikta døgnseksjon, Asker DPS nedlegges nå isteden tilbudet.

Les også: Fri fra angsten – takker hjelperne

Brukerstyrte plasser ble etablert på bakgrunn av mange reinnleggelser og mye bruk av tvang overfor pasienter med langvarige og alvorlige psykiske lidelser.

Ordningen baserer seg på en skriftlig avtale med pasienten om selv å beslutte innleggelse for inntil fem døgn når pasienten kjenner behov for det.

Tilbudet har vært en suksess siden de første brukerstyrte plassene ble opprettet ved Jæren DPS i 2005.

Ved Sikta døgnseksjon, Asker DPS ble brukerstyrt plass opprettet i 2010, men nå er det ifølge seksjonsleder Bjørg Sveen snart kroken på døren.

Istedenfor at tilbudet videreføres i spesialisthelsetjenesten, «overføres» det til Asker kommunes lavterskel døgntilbud for psykisk syke på Nedre Sem. Dette uten at kapasiteten økes, og tilbudet er på ingen måte sammenlignbart.

Lavterskel døgntilbud for psykisk syke, som er integrert i et botiltak for psykisk syke på Nedre Sem, har vesentlig lavere bemanning og fagkompetanse.

Det er ikke personale permanent til stede i lokalene da de har base i en annen leilighet i botiltaket, og skal serve både lavterskel døgntilbudet og beboerne i botiltaket. Det er heller ikke matservering. For en sårbar pasientgruppe vil dette for mange oppleves for utrygt og tilbudet ikke brukt.

Konsekvensene kan derfor fort bli nettopp det som var bakgrunnen for opprettelsen av brukerstyrte plasser, nemlig flere reinnleggelser og mer bruk av tvang.

I tillegg til nedleggelse av brukerstyrt plass er det nå også foretatt omorganiseringer på Sikta døgnseksjon som får store konsekvenser for mange pasienter. To av postene som tidligere tok imot pasienter med ulike lidelser for lengre tids døgnbehandling, er nå slått sammen til én post som kun tar imot pasienter med psykoselidelser.

I realiteten betyr dette at det ikke lenger finnes noe tilbud om døgnbehandling, ut over akutt-/kriseinnleggelser av få dagers varighet, for pasienter uten psykoselidelser tilknyttet Asker DPS.

Det er en villet politisk utvikling at en større andel av behandlingen innen psykisk helsevern skal foregå poliklinisk, men nedbyggingen av sengeplasser de siste tiårene har gått altfor langt.

SV foreslår derfor i vårt alternative statsbudsjett for 2018 å bevilge øremerkede midler til opprettelse av 40 nye brukerstyrte plasser ved landets DPS – for frihet og trygghet i hverdagen for de sykeste.

Vi foreslår også å bevilge 200 øremerkede millioner til en kommunal opptrappingsplan for psykisk helse, med utbygging av både forebyggende, behandlende og rehabiliterende lavterskeltilbud.

Lokalt foreslår SV i sine endringer til Asker-budsjettet også i år en tilleggsbevilgning på 4,1 millioner kroner ut over de 1,5 millionene rådmannen avspiser lavterskel døgntilbud for psykisk syke med. «Overføringen» av brukerstyrt plass fra spesialisthelsetjenesten gjør dette enda mer påkrevd.

At posisjonen ikke foreslår å bevilge nødvendige driftsmidler, føyer seg bare inn i rekken av usosiale kutt og prioriteringer fra de blåblå både nasjonalt og lokalt.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

At resten av opposisjonen i Asker – til tross for at dette er nedfelt i vår samarbeidsavtale – heller ikke gjør det, er desto mer skuffende.