Modellen er utarbeidet av Enhet kompetansesenter for rus og psykisk helse.

SarpsborgModellen fikk denne uka en utmerkelse for god praksis, «Best Practise Certificate», i en innovasjonskonkurranse i regi av European Public Sector Award(EPSA). Det var 150 innsendte forslag i år, og 34 deltagere fikk utmerkelsen «Best Practice Certificate».

– Dette er en stor anerkjennelse. Vi har jobbet mye med SarpsborgModellen, og vi ser en stor forskjell for de vi hjelper. I tillegg tror vi dette har en stor økonomisk gevinst for samfunnet, sier enhetsleder Berit Dahle ved Enhet kompetansesenter rus og psykisk helse til kommunens nettside.

– Kan være den beste modellen

I SarpsborgModellen satses det på både behandling og forebygging.  Målgruppen er gravide eller spedbarnsmødre, som har rusrelaterte problemer og psykiske vansker. Den innebærer en ny måte å jobbe på hvor målet er å forebygge at barna får de samme utfordringene som foreldrene har hatt.

Juryen i den europeiske innovasjonskonkurransen gir gode tilbakemeldinger til SarpsborgModellen. De skriver at det var en overbevisende søknad:

«Det som er nytt med modellen er hvordan man forstår og nærmer seg utfordringer med psykisk helsehjelp. Den inntar et radikalt perspektiv på generasjonsoverføringer og lager ikke et skille mellom behandling og forebygging».

«SarpsborgModellen er og kan være den beste modellen som finnes for denne endringen av perspektiv. Den er med sikkerheten av den mest ambisiøse. Bærekraftighet og overførbarhet vil i stor grad være avhengig av om modellens suksess opprettholdes til tross for endringer i personalet», påpeker juryen.