Hopp til innhold

Flere tenåringsjenter får helsehjelp for psykiske lidelser

– Jeg var kvalm og svimmel konstant, så bare krasjet det. Maria Jetteberg isolerte seg og var full av angst da hun var 18 år. Hun er ikke alene. Andelen tenåringsjenter som blir diagnostisert med psykiske lidelser har økt med 40 prosent på fem år.

Andelen tenåringsjenter som sliter med psykiske lidelser har økt med 40 % de siste fem årene.

Maria Jetteberg forteller at angsten overtok livet hennes da hun var tenåring. Det endte med en krasj i livet hennes, men nå er hun frisk igjen.

Isolerte seg i lang tid

Andelen jenter mellom 15 og 20 år som får diagnostisert en psykisk lidelse hos lege eller BUP (Barne og ungdomspsykiatren), har økt med rundt 40 prosent på fem år. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

– Det ballet på seg da jeg begynte å unngå flere og flere ting. Jeg fikk angst av å snakke i telefonen, sier Maria Jetteberg.

– Det kom angstreaksjoner av alle mulige ting, som å spise godteri. Så da isolerte jeg meg bare mer og mer og var inne i ett år, sier hun nå.

Det er sju år siden hun var full av angst. Nå er hun frisk, selv om det tok lang tid blant annet ved hjelp av psykologtimer.

– Det er ikke unormalt å kjenne på angstsymptomer innimellom, men hvis det begynner å gå ut over hverdagen din bør du få hjelp.

Depresjon og angst utbredt

– De vanligste psykiske lidelsene hos jenter i denne aldersgruppen er depresjon, angst, tilpasningsforstyrrelser og spiseforstyrrelser, sier forsker ved Folkehelseinstituttet Pål Surén.

 Pål Surén

Forsker ved Folkehelseinstituttet, Pål Surén sier de vanligste lidelsene hos tenåringsjenter er depresjon og angst.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Han er en av forfatterne bak rapporten «Forekomst av psykisk helse i Norge» som Folkehelseinstituttet har skrevet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

I dag er syv prosent av jenter mellom 15 og17 år og ni prosent mellom 18 og 20 år diagnostisert med en psykisk lidelse.

– Presset meg hardt

Maria Jetteberg sier selv at det kan ha vært ønsket om å være med på alt og være god i alt hele tiden, som var årsaken.

– Jeg ville være med på alt hele tiden og gjøre alle glade. Jeg presset meg selv veldig hardt. Jeg kjente flere faresignaler, mye svimmelhet og kvalme.

– Likevel så bare fortsatte jeg å kjøre på. Helt til alt bare plutselig krasjet og da var det angst, sier Maria.

Forsker Pål Surén påpeker at gutter med en psykisk lidelse oftere blir diagnostisert før pubertetsalder.

Forskerne kjenner dessverre ikke årsaken til hvorfor stadig flere tenåringsjenter ber om hjelp.

– Det er ikke sikkert at omfanget av psykiske lidelser har økt, selv om flere tar kontakt med helsetjenesten, sier Surén.

Jevnt over god livskvalitet

Selv om psykiske lidelser og rusbrukslidelser er utbredt i Norge, er det viktig å understreke at flertallet av befolkningen jevnt over er fornøyd med livet.

Anne Reneflot

Anne Reneflot er en annen av forfatterne bak rapporten. Hun forteller at de vanligste lidelsene blant voksne er angst, depresjon og rusbrukslidelser.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Befolkningen har jevnt over god livskvalitet. Ungdata-undersøkelser viser at de fleste ungdommer er fornøyde med tilværelsen og foreldrene sine, sier Reneflot.

Tre av fire ungdommer tror de vil få et godt og lykkelig liv. Det norske «lykkenivået» har økt noe de siste årene, sier Anne Reneflot, en annen av forfatterne bak rapporten.

LES OGSÅ: Mette (17) møter psykologen over Skype

Slik støtter du en venn som sliter

AKTUELT NÅ