Først skal lærere og helsepersonell ved skolen briefes, deretter skal elevene involveres. Blant annet skal de levere anonyme lapper om problemer de har.

– På alle skoler ser vi at ensomhet er en gjenganger. Det er avgjørende at lærerne skaper et godt klassemiljø. Elever som blir sett trives bedre og lærer bedre, sier veileder Maya Kaur (39) i Skoleprogrammet VIP i Vestre Viken, som står bak opplegget, i tillegg til Makkerskapsprogrammet som Nesbru og de fleste andre videregående-skoler i Asker og Bærum benytter. Det gjør blant annet at alle elever har en samarbeidspartner fra første skoledag.

LES OGSÅ: I dette boligsameiet sørger naboene for at ingen føler seg alene 

Sunt med alenetid

Elevrådet på Nesbru er glad ensomhet blir satt på agendaen.

– Ensomhet er blitt så synlig på sosiale medier nå. Som når du for eksempel ikke blir invitert på en fest og ser på Snapchat at gjengen er samlet, sier Henriette Warme Drake (18), som mener det også er lettere å velge å være alene nå enn før:

– Nå kan du chille med en film eller serie på nett. Før leste man kanskje bok eller skrev dagbok?

Wilhelm Guldteig (18) opplever at man blir inkludert på skolen, selv om man ikke er på russebuss.

– Det er blitt en større aksept for ikke å være på buss. Selv fant jeg ut at jeg ikke har tid til det nå. Det er uansett alltid noen å være med. På Nesbru tar folk vare på hverandre, sier han.

– Det trenger jo ikke skje noe absolutt hele tiden. Jeg tror det er sunt å være litt alene, sier russepresident Matilde Dahl (18), som får støtte av Thale Sandvig Andresen (18).

– Det er heller ikke den som utestengte deg på lørdag, som er avgjørende for livet ditt. Du kommer til å bytte miljø flere ganger gjennom livet og vil få venner gjennom studier og jobb.

Gir foreldreråd

Veileder Maya Kaur (39) i Skoleprogrammet VIP råder elever som sliter til å være åpne om problemer, enten de snakker med noen på skolen, venner eller foresatte.

Hun påpeker også at foresatte er svært viktige støttespillere for unge mennesker. 

– Foreldre er fortsatt viktig for ungdommen, kanskje mer enn de er klar over. Jeg tror enkelte har godt av å ta en verdisjekk og spørre seg om hva slags foreldre de ønsker å være: «Er jeg mest opptatt av å gjøre det godt på alle andre områder – eller er jeg der for ungdommen min?». Om ungdommen søker råd, så slipp det du har i hendene og lytt til dem. Ta deres opplevelser på alvor, råder hun.

FIKK NY REKTOR I FJOR: Trekker seg etter å ha signert 5.250 vitnemål

Ensomhet blant unge

Ifølge Ungdataundersøkelsen 2017 oppgir 25 prosent av videregående-jenter i Asker at de synes det er vanskelig å få venner. Mens 26 prosent av videregående jenter i Bærum melder om det samme, er tallene 22 prosent for Asker-guttene og 21 prosent for Bærums-guttene.

Rundt 2 prosent av videregående ungdom av begge kjønn i Asker oppgir at de ikke har noen de kan kalle venner, mens rundt 7 prosent tror ikke de har noen de kan kalle en nær venn for tiden. 8 prosent av gutter tror ikke de har minst en venn de kan stole fullstendig på og betro seg til om alt mulig. mens 5 prosent av Bærums-jentene mener det samme.

Rundt 13 prosent av ungdom i Asker og Bærum oppgir at de ikke har faste venner som de henger med.