På søndag gikk Sophie Elise ut på bloggen sin med et innlegg hvor hun mener at vi må slutte å snakke om psykisk helse.

Vi snakker så mye om psykisk helse at nå gidder hun ikke mer, sier hun.

Terskelen er for lav, og folk skriker høyt om sine problemer. Hun hevder at det virker som folk flest har en diagnose, og at de gjerne spekulerer seg frem til den selv. 

Selv er hun kjent for å være åpen om psykiske problemer på bloggen, og hun har ofte synset over diagnoser hun muligens lider av selv. Derfor blir denne uttalelsen direkte selvmotsigende.

Enda verre er det hvordan hun nå er med på å forsterke en holdning vi allerede ser tendenser til i samfunnet, hvor psykiske problemer bagatelliseres eller hysjes bort.

I beste fall er blogginnlegget klønete formulert, for det virker som Sophie Elise egentlig prøver å komme frem til at det ikke hjelper å snakke høyt om psykiske lidelser med mindre man også øker forståelsen for psykisk sykdom.

Men hvordan er man ment å øke forståelsen for psykiske sykdommer, med mindre man kan snakke åpent og uhindret om temaet? Det er helt essensielt å anerkjenne psykisk helse for å starte en samtale om hvordan psykiske lidelser opptrer og hva man kan gjøre for å takle dette. 

Det er synd at Sophie Elise, som tidligere kan sies å ha vært en forkjemper for åpenhet og sårbarhet, nå bidrar til å heve terskelen for å søke hjelp.

Jeg reagerer spesielt på at hun hevder at folk flest har "en slags diagnose".

En slik generaliserende uttalelse kan være med på å forsterke forestillingen om at mennesker som sliter ikke egentlig er syke. Om folk får inntrykk av at ingen vil tro på dem om man åpner opp om deres psykiske helse, vil det gjøre det enda vanskeligere for pårørende å ha forståelse. 

Psykiske lidelser er fremdeles tabulagt, og mange lider i det stille i stedet for å søke hjelp. Det siste vi trenger er at noen med så stor innflytelse som Sophie Elise har påstår at vi ikke trenger å snakke mer om psykiske lidelser. For jo, det må vi. 

Hvis du trenger noen å snakke med, kan du ta kontakt med organisasjonen Mental Helse på deres døgnåpne hjelpetelefon: 116 123