MANGELFULL: Trine Tetlie Eik-Nes mener dagens tradisjonelle behandling for barn og voksne er mangelfull. Foto: Helse Nord-Trøndelag

Tar inn psykisk helse i fedmebehandlingen

Til vinteren vil Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital starte opp et nytt pilotprosjekt for fedmepasienter. Trine Tetlie Eik-Nes er initiativtaker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I det nye pilotprosjektet vil psykisk helse integreres i den tradisjonelle fedmebehandlingen.

Prosjektet er kalt the MHOBY study, som står for Mental Health & Obesity.

– Dette er et bredt nasjonalt og internasjonalt samarbeid mellom somatikk og psykiatri, sier forsker Trine Tetlie Eik-Nes ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet i Helse Nord-Trøndelag.

Bedre tilbud
Sammen med overlege Bård Kulseng ved Fedmepoliklinikken på St. Olav har hun jobbet for et bedre og mer integrert tilbud for pasienter med sykelig overvekt og psykiske lidelser i Helse Midt-Norge.

Hun ville undersøke muligheten for å tilby et behandlingstilbud til pasienter med overspisningslidelser, en type spiseforstyrrelse som er sterkt forbundet med fedme.

– Utilstrekkelig
– Behandlingsmetodene som i stor grad tilbys er livsstilsbehandlinger. Det er utilstrekkelig, siden det er flere ulike faktorer som spiller inn i utvikling av fedme, deriblant psykisk lidelse, sier Tetlie Eik-Nes, som også er førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på NTNU.

Hun mener dagens tradisjonelle behandling for barn og voksne er mangelfull.
– Kun 10-20 prosent av pasientene oppnår effekt av dagens livsstilsbehandling, sier hun.

Psykiatriske lidelser
Hun anslår at rundt 30 prosent av pasientene på Fedmepoliklinikken på St. Olav lider av en overspisingslidelse.

Mange antas også å ha andre psykiatriske lidelser, som kan påvirke fedmeutvikling og effekt av livsstilsbehandling, som angst, depresjon, barndomstraume eller ADHD.

– Det eksisterer god kunnskap om hvordan man kan utrede psykiske lidelser som kan ha innvirkning på fedme, men det finnes ikke i praksis, sier hun.

Stjørdal og Tiller
Det nye tilbudet er lagt til DPS Stjørdal i Helse Nord-Trøndelag og Tiller DPS ved St. Olav. Her vil det prøves ut ulike psykologiske tilnærminger.

Foreløpig tar de bare henvisninger fra Fedmepoliklinikken ved St. Olav.

Powered by Labrador CMS