Hopp til innhold

Norske DJ-er: – Avicii har åpnet psykiatridøra

Den svenske superstjernen Aviciis selvmord har gjort at norske DJ-er nå tør å snakke åpent om psykisk helse. Livet som partyspredere gir mentale problemer og mye ensomhet.

Avicii

TOK LIVET SITT: Avicii sa i en dokumentar om hans liv at han ikke orket mer og kom til å dø. I april kom den triste nyheten om at han hadde tatt livet sitt, det har påvirket DJ-miljøet og ført til et fokus på psykisk helse.

Foto: Amy Sussman / AP

Det er to måneder siden verdens største EDM-stjerne Avicii gikk bort, bare 28 år gammel. Familien innrømmet at han ville ha fred og tok sitt eget liv.

Nå sier det norske DJ-miljøet at det tragiske dødsfallet har ført til endring.

– Det er veldig trist, men det har kommet en bra greie ut av det, man har begynt å snakke om hvordan man har det mentalt, sier DJ og EDM-artist Martin Danielle.

– Har åpnet en dør

Han gjorde flere spillejobber sammen med Avicii, og sier det var lett å se på et tidlig stadium at han ikke var noen typisk partyprins. Og han påpeker at det lett for utenforstående å tro at livet som DJ er som en eneste stor paraplydrink.

– I DJ-verdenen er det jo mye klubber og fester, livet i sosiale medier skal liksom vise at du er på fest hele tiden. Men det er jo ikke sånn det er. Avicii har åpnet en dør, hvor folk kan være ærlige om at ikke alle dager er like kule på jobb.

Og ensomheten som Avicii ga uttrykk for kan han kjenne seg igjen i.

– Man kjenner veldig mye på det harde livet, det er veldig mye ensomhet rett og slett. Og det er tøft.

Martin Danielle

AVICII-KOLLEGA: Martin Danielle, som er internasjonalt kjent som DJ og artist, syns Aviciis død er hjerteskjærende. Han finner trøst i at han har satt dype spor.

Foto: Mikkel Walle

Har ikke tilgang til psykolog

Natalia Barbin

DJ: Natalia Barbin spiller på festivaler i Skandinavia i hele sommer, og sier det å være DJ gir er et stort trøkk, på grensen til uforsvarlig.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Også DJ-kollega Natalia Barbin merker kjøret som DJ-tilværelsen gir.

– Det ødelegger jo døgnrytmen og påvirker søvn,det blir vanskeligere å fungere optimalt. Og du har ikke tilgang til psykolog og andre goder, som i et vanlig liv eller på en vanlig arbeidsplass. Du må sørge for alt dette selv og det er mye å ta tak i.

Men hun er tydelig på at DJ-miljøet er blitt mer samlet etter at Avicii gikk bort.

– Jeg føler det som skjedde med ham har bundet DJ-er fra ulike sjangre tettere sammen. Uansett om man spiller EDM, techno eller R & B, så forstår vi hverandre. Det handler om psykisk helse.

– Tragisk at dødsfall må til

Lena Midtveit

PLATESELSKAPSDIREKTØR: Sjef i Sony Music Norge, Lena Midtveit, roser DJ-ene for at de nå tør å snakke om psykisk helse. Hun mener alle må ta ansvar for å ta vare på sårbare artister.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Direktør i Sony Music Norge, Lena Midtveit, er glad for at DJ-ene nå våger å snakke sammen om det som rører seg på innsiden, bak partyfasaden.

– Det er kjempebra at de nå har fått fokus på mental helse. Men det er tragisk at det skal et slik dødsfall til for at man snakker om noe så viktig.

Og hun sier at Aviciis død må være en vekker for alle som er eller jobber rundt DJ-ene.

– Det gjelder ikke bare plateselskap. Både management, venner og familie må være der og backe opp den enkelte. Vi må vise støtte, være med å kle på dem mentalt.

Martin Danielle er iallfall ikke i tvil om Avicii har satt spor. Og han håper «psykiatridøren» nå er åpnet en gang for alle, også for partyfikserne i musikkbransjen.

– Det er en viktig debatt som må tas, vi er rett og slett nødt til å snakke om det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.