Redaktør for bladet Psykisk helse, Cathrine Th Paulsen, håper flere journalister vil bli mer bevisst om hvordan de omtaler psykisk syke. Foto: Paal Audestad

– Ofte skriver journalister om psykisk syke med en veldig avstand

Arrangerer seminar om psykisk syke for journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig variert, men ofte blir psykisk syke omtalt med et problematisk språk, med problematiske metaforer, sier Cathrine Th Paulsen, redaktør for bladet Psykisk helse.

I september arrangerer de et seminar for journalister og andre som skriver om helse og krim, for å få en større bevissthet rundt psykiske lidelser og særlig om hvilket språk som brukes. Seminaret «Skriv bedre om psykisk psyke» holdes for første gang, og er støttet av Pressens faglitteraturfond.

«Til tross for flere år med økt åpenhet om psykisk helse og uhelse, er det store variasjoner i hvordan pressen omtaler psykisk syke personer», heter det i søknaden til fondet.

«Ved alvorlig psykisk lidelse forekommer stadig omtaler som oppleves belastende av dem det gjelder. Dersom det er psykisk sykdom knyttet til rettssaker eller kriminalitet kommer ofte uheldige fordommer og generaliseringer til syne».

Redaktøren tror en stigmatisering i språk og innhold ikke kommer av at journalistene mangler kompetanse på feltet. Redaksjonen i Psykisk helse ønsker å bli mer bevisste når de selv skriver, men ønsker også en større bevissthet i hele medienorge om hvordan man omtaler personer med psykiske lidelser, forteller Paulsen.

– I denne sammenhengen snakker vi om personer, fordi begrepet psykisk helse er veldig vidt. Ofte skriver journalister om personer med psykiske lidelser med en veldig avstand, hvor journalisten og leserne er på den ene siden og psykisk syke er på den andre, sier Pausen, og utdyper:

– Mange skriver ofte «de schizofrene», «de psykotiske», «de psykisk syke». Hvis man kutter ut de, handler det om oss alle. Det blir ikke «oss og dem». Det er én av mine kjepphester.

Seminaret skal blant annet handle om dette, altså bevisstgjøre journalister og andre i hvordan man omtaler psykisk syke. To av foredragsholderne skal gi et bilde av hvordan det er å bli omtalt som psykisk syk i media: leder i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, skal snakke om klisjeer i tekst og bilder og journalist Tuva Strøm Johannessen ble selv intervjuet om at hun ble voldtatt, og skal fortelle om det å snakke med følelser.

I tillegg kommer en forsker, en psykiater og Per Arne Kalbakk, etikkredaktør NRK.

– Det har skjedd mye innen forskningen de siste årene, for eksempel hvordan psykiske lidelser arter seg. I tillegg blir psykisk helse blir mer og mer omtalt. Men journalister må også kunne mer og mer, og det kan være vanskeligere å sette seg inn i enkelttemaer. Vi håper å kunne bidra til litt økt bevissthet og bedre kvalitet på saker som handler om personer med psykiske lidelser.

Powered by Labrador CMS