Skuffende nedprioritering av Den gylne regel

Det er på tide å ta i bruk sterkere virkemidler enn prat for å realisere Den gylne regel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rune Frøyland

Innlegg: Rune Frøyland, visepresident i Norsk psykologforening

I FORRIGE UKE presenterte Helsedirektoratet nye tall som viser at veksten i psykisk helsevern har stoppet opp. «Veksten i kostnader i psykisk helsevern var på bare to prosent i perioden 2013–2017, mens den for somatikken var på ti prosent», lyder den klare meldingen på Helsedirektoratets nettsted.

Det er nå klart at Den gylne regel ikke fungerer.

Les også: Fem ganger høyere vekst i somatikken enn i psykisk helsevern

STERKT PRESS. Våre medlemmer rapporterer samtidig om sterkt press på de psykiske helsetjenestene. Det er lengre ventetider enn ønskelig (46 dager), og fastlegene og andre som henviser, opplever frustrasjon over at pasienter avvises. Antallet er i gjennomsnitt på 30 prosent, ifølge Helsedirektoratet.

For at helsepolitiske mål skal nås, opplever behandlere press på å avslutte pasienter før de er ferdig behandlet.

SKUFFELSE. Dagens Medisin hadde en utspørring av helse- og omsorgsminister Bent Høie under Arendalsuka 2018. Statsråden ble blant annet spurt om helseforetakenes prioritering av psykisk helsevern, og Høie svarte slik på DM-nett 16. august: – «Jeg er ikke bare misfornøyd. Jeg er skikkelig sur. Jeg tror ikke noen av styrelederne eller direktørene ikke har fått med seg at jeg er sur. Jeg gir meg ikke på dette».

Norsk psykologforening er også skuffet over manglende prioriteringer til psykisk helse i sykehusene. Men tallene viser at det ikke holder å si at sykehusene skal prioritere. For at ord skal bli til handling, må det sterkere virkemidler til.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS