JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalpolitisk konferanse

Psykolog: Psykisk syke innsatte må få hjelp til å forstå hva vanskene deres betyr i hverdagen

Nevropsykolog Merete Glenne Øie mener det er viktig at man kartlegger de kognitive vanskene hos innsatte i fengsel, og at de får hjelp til å forstå hva vanskene betyr i hverdagen.
INNLEDET: Nevropsykolog Merete Glenne Øie snakket om kognitive vansker på Kriminalitetspolitisk konferanse på Sundvolden fredag.

INNLEDET: Nevropsykolog Merete Glenne Øie snakket om kognitive vansker på Kriminalitetspolitisk konferanse på Sundvolden fredag.

Øyvind Aukrust

nff-magasinet@lomedia.no

– Man skiller ofte mellom det å være smart, som IQ-tester måler, og det å ta evnene i bruk i hverdagen. Hvis man sliter med for eksempel konsentrasjon eller selvdisiplin, kan det være vanskelig å bruke de evnene du egentlig har. Du kan ha dårlig konsentrasjon eller jobbe veldig tregt, selv om du er intelligent. Som nevropsykolog tenker jeg at det jeg driver med, er å lete etter de kognitive ressursene, slik at man kan bruke dem til eventuelt å kompensere for andre kognitive vansker, sa hun i foredraget sitt på Kriminalpolitisk konferanse.

Skal psykisk syke sitte i fengsel? Politikerne er uenige

Lite synlige vansker

Hun forteller at kognitive vansker kan være veldig hemmende, og samtidig lite synlige.

– Det kan godt sitte en person og snakke veldig fornuftig hos dere, og så kommer denne personen ut i livet og gjør mye tull. Så tenker man «er det mulig?». Denne personen som virker så fornuftig i samtalen? Ja, det er mulig, for de vanskene man kaller selvregulering vises ofte ikke i strukturerte settinger, sier hun.

Det er i hverdagen vanskene er mest synlig. Hvis man vet hva som er problemet, går det an å gjøre tilpasninger.

– Når noen ikke klarer å holde konsentrasjonen mer enn fem minutter, er det kanskje ikke noen god idé med psykologtimer på 45 minutter. Og for en person som har problemer med å huske hva han/hun skal si og må vente til de skal si noe, kan gruppeterapi egne seg dårlig. Da kan det du skulle si være ute av hodet når det er din tur til å si noe. Kanskje blir man engstelig fordi man har glemt hva man skal si, og så blir det tolket som sosial angst, sier hun.

«Jonathan» (19) har sittet så lenge isolert på cella si at han har begynt å miste språket

17 prosent av de innsatte har ADHD

Studier har tidligere vist at det er mange innsatte i fengsler som har ADHD og oppmerksomhetsvansker. Psykiatrisk Sykepleier Åse-Bente Rustad, som holdt foredrag tidligere på dagen, fortalte at i en studie av innsatte i norske fengsler hadde 17 prosent ADHD.

Også andre tilstander som rusavhengighet, depresjon, PTSD og angst kan ha negativ innvirkning for eksempel på hvor godt folk konsentrerer seg.

ph

Ønsker mer forskning

Nevropsykolog Merete Glenne Øie understreker også at et isolert liv i kan gå utover kognitiv funksjon.

– Hjernen trenger allsidig stimulering, og dette er spesielt viktig for unge mennesker som har en hjerne som modnes helt frem til slutten av 20 årene, framholder hun.

Hvilken negativ effekt kan isolasjon i for eksempel fengsel og mangel på hverdagens stimulering og utfordringer ha på kognitive funksjoner? Hvordan bør man best legge til rette for å redusere eventuell negativ påvirkning på kognitive funksjoner? Dette er et felt det bør forskes mer på, mener hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse