Fem grep for økt livskvalitet:

Slik gjør du hverdagen lettere

En god spasertur sammen med noen du bryr deg om kan bety mer enn du tror for helsa di.

Produsert av VG Partnerstudio

Tirsdag formiddag på en parkeringsplass på Jæren: Kjell Arild Ueland sjekker klokka og konstaterer at det er på tide å gå. Tirsdag betyr turdag for alle som har lyst til å være med på en to timers runde med trim og god «drøs».

– Her på Jæren tar vi en god drøs. Det betyr en god prat, sier Kjell Arild – primus motor for turgruppa. De er ute enten det hagler, regner eller snør, og disse dagene betyr enormt mye for de som velger å være med.

Jevnlig samvær med andre mennesker er faktisk en av de beste investeringene du kan gjøre for å bekjempe tungsinn, sier den anerkjente lykkeforskeren Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet



– De sosiale båndene er muligens den viktigste faktoren for livskvalitet og lykke - og for forebygging av psykiske plager.

SAMLING: Turgruppa har fått navnet Vi på Jæren som går tur på dagtid. Grunnverdiene ligger i samvær og mosjon. FOTO: VG Partnerstudio

Kortere turer har effekt

Å knytte sosiale bånd og å være fysisk aktiv er to av de fem grepene for økt livskvalitet, som internasjonalt er blitt omtalt som «five ways to wellbeing».

Les mer om grepene her

Ved Universitetet i Oslo har professor Egil Wilhelm Martinsen i nærmere 40 år forsket på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse. Han sier det ikke er mye fysisk aktivitet som skal til for at du skal kunne hente gevinster.

– Mesteparten av gevinsten tar du ut på en halvtimes rask spasertur på de fleste av ukens dager. Fysisk aktive folk har mindre risiko for å bli deprimert, det er godt dokumentert.

Martinsen sier det er en rekke hypoteser rundt samspillet mellom kropp og sjel. Det finnes blant annet studier som tyder på at aktivitet stimulerer hjernen på flere måter. I tillegg kommer betydningen av hva vi mennesker velger å ha fokus på.

– Det er lett å falle i de dårlige tankebanene. Det er derfor viktig å finne måter å avlede hodet på, og det å bruke kroppen er en heldig måte å gjøre det på.


FAST DELTAKER: Ruth Bernssen Bø er en av deltakerne som ofte er med Kjell Arild og resten av gruppa ut på tur. Foto: VG Partnerstudio

Sosialisering bygger tilhørighet

Halvveis på ruta trekker turfølget på Jæren frem kaffekopper og sitteunderlag. Rundt bordet sitter blant annet Ruth Bernssen Bø, hun er en av de faste deltakerne.

– Jeg går jo mye turer alene, men jeg ville ha selskap også. Dette er for å være med andre. Det  gjør mye med humøret, og jeg kommer hjem igjen og har fått påfyll på flere måter.

– Ved å være med her, så blir du jo en del av et fellesskap. Og dermed opplever også folk at de blir sett,  og det er en viktig ting, sier turleder Kjell Arild Ueland.

Sett gjennom forskningen, mener lykkeforsker Bang Nes at relasjoner og bånd er de aller viktigste faktorene for menneskers livskvalitet.

– Det er kvaliteten på de sosiale båndene, og ikke kvantiteten som er viktig.

LYKKEFORSKER: Ragnhild Bang Nes FOTO: Folkehelseinstituttet

Ragnhild Bang Nes_1.jpg

– Sosiale bånd gir glede i hverdagen og gir støtte når vi møter på utfordringer og belastninger.

Bang Nes forteller at det å kjenne tilhørighet er et viktig behov for oss mennesker.

– Vi er flokkdyr som har utviklet oss i fellesskap og flokk. Dette ligger i genene våre.


Fem grep for økt livskvalitet

👭 Knytt sosiale bånd. 🚲 Vær i aktivitet. 🕵️ Vær oppmerksom. 📚 Fortsett å lære. 🎁 Gi til andre

Les mer om grepene her

Foto: VG Partnerstudio

Se, lytt og lukt

I to timer beveger turgruppa seg gjennom skog og langs vann, i omgivelser som skifter karakter ettersom året går. Luktesansen forteller om en vår som er i anmarsj, skogbunn og gjødsel.

Og nettopp det å ta seg tid til å bruke sanseinntrykkene våre er et viktig grep for å være til stede her og nå, forteller lykkeforsker Ragnhild Bang Nes.

– Det er mye forskning som viser at det å være til stede her og nå gir god effekt på psyke og humør. Kildene utenfor kan vekke mye glede. Lukten av hav eller fersk kaffe, lyden av en bekk.

– Både utadrettet og innadrettet oppmerksomhet er bra. Å være til stede kan også være å reflektere over erfaringene sine, og ikke bare ha oppmerksomhet på alt du har å gjøre fremover. Det er et viktig grep.  

OPPMERKSOM: Legg merke til lukter og lyder rundt deg, for eksempel lukten av nytrukket kaffe. Foto: VG Partnerstudio

Gi noe til andre

I mange år jobbet Kjell Arild Ueland som leder i ulike selskaper, før han på et tidspunkt traff den berømte veggen med et smell. Turgruppeprosjektet er ene og alene et prosjekt for å gi økt livsverdi for alle deltakerne som er med.

– Det er noe i det gamle ordtaket om at den største gleden du kan ha, er å gjøre andre glad. Det å bidra i et fellesskap er viktig for oss, sier lykkeforsker Bang Nes.

– Mye forskning ligger i dette. Det å bidra til andre har vært viktig i evigheter, vi hadde aldri overlevd ellers.

Ueland sier han får en mengde tilbakemeldinger fra deltakere som sier prosjektet hans har stor personlig verdi for livene deres.

–Da jeg jobbet i næringslivet produserte jeg penger for andre, nå skaper jeg livskvalitet for andre. Det gir meg så utrolig mye mer.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)